Obišli zavičaj Svetog Leopolda Bogdana Mandića

U ime Kotorske biskupije, visoke goste iz Evrope je u kotorskoj katedrali Svetog Tripuna dočekao don Dejan Turza
75 pregleda 1 komentar(a)
Franjevci, Foto: Siniša Luković
Franjevci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.05.2012. 12:10h

Delegacija koju je činilo 17 provincijala franjevačkog kapucinskog reda, iz zemalja centralne i istočne Europe, posjetila je Kotorsku biskupiji.

Čelnici franjevačkog reda prvo su u Herceg Novom obišli svetište Svetog Leopolda Bogdana Mandića gdje im je nakon bogosluženja, o životu i djelu sv. Leopolda- kapucina iz Boke Kotorske, koji je ujedno i jedan od najznačajnijih svetitelja rimokatoličke crkve uopšte, govorio hercegnovski župnik don Benjamin Petrović.

U ime Kotorske biskupije, visoke goste iz Evrope je u kotorskoj katedrali Svetog Tripuna dočekao don Dejan Turza, a pozdravio ih je i hrvatski konzul u Crnoj Gori Božo Vodopija.

Franjevci su se u Muzeju sakralne umjetnosti u Kotoru upoznali s dijelom kulturnog blaga Kotorske biskupije, a potom su prošetali Starim gradom i posjetili crkvu Svete Marije od Rijeke, gdje se čuva neraspadnuto tijelo Blažene Ozane.

Obišli su i franjevačku crkvu Svete Klare, gdje im je don Dejan Turza rekao da “njihovu posjetu Kotorskoj biskupiji vidi kao vapaj Svetoga Leopolda, njihovog subrata, a zagovornika svih nas, da Kotorska biskupija, koja je nekada imala 16 franjevačkih samostana, ne ostane bez franjevaca.”

Posjetu Kotorskoj biskupiji provincijali franjevačkog kapucinskog reda završili su obilaskom ostrva i svetilišta Gospe od Škrpjela pred Perastom gdje im je domaćin bio peraški župnik don Srećko Majić.

“Cjelokupno vrijeme provedeno u bokokotorskom zalivu bilo je na duhovnu korist i radost našoj braći franjevcima, posebno zbog činjenice da smo bili u prilici posjetiti zavičaj i rodno mjesto Svetog Leopolda", zaključio je na kraju boravka 17-torice vodja franjevačkog reda iz Evrope u Boki, fra Ante Logar, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Bonus video: