ZIKS: Osuđenici strahuju od širenja hepatitisa

Institut koji je sproveo istraživanje ne raspolaže podacima koji su “došli” do zatvorenika
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 15:24h

Više osuđenika protekle sedmice kontaktiralo je redakciju “Vijesti” kako bi upoznali javnost sa lošom medicinskom zaštitom u toj ustanovi.

Zatvorenici su kazali i da je tokom marta Institut za javno zdravlje sproveo istraživanje o prisutnosti HIV-a, virusnih hepatitisa B i C među zatvorenicima i da navodno imaju podatak da je kod velikog procenta njih otkriven hepatitis C, zbog čega su izrazili bojazan da bi se zaraza mogla proširiti i tražili da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo.

Institut koji je sproveo istraživanje ne raspolaže podacima koji su “došli” do zatvorenika. Oni su “Vijestima” kazali da se podaci još obrađuju i da će po završetku obrade biti javno prezentovani.

“Terensko istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju, kao i o seroprevalenci HIV-a, virusnih hepatitisa B i C u populaciji zatvorenika u Crnoj Gori završeno je tokom marta, obrada rezultata je u toku i čim se obrada završi Institut i ZIKS će informisati javnost o dobijenim rezultatima“, navodi se u odgovoru iz Instituta.

Oni su kazali da je u istraživanju koje je sprovedeno u okviru Projekta podrške borbi protiv HIV/AIDS koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM), preko Kancelarije i Projektne jedinice u okviru UNDP u Crnoj Gori, dobrovoljno učestvovalo 309 zatvorenika.

„Samo istraživanje na terenu je sprovedeno bez ijednog problema prije svega zbog dobre organizcije i podrške Uprave i zaposlenih ZIKS-a, NVO Juventas i Instituta za javno zdravlje koji je bio nosilac istraživanja.

Glavni cilj je da se na reprezentativnom uzorku populacije zatvorenika dobiju podaci prevalencije HIV-a, virusnog hepatitisa B i virusnog hepatitisa C, kao i socio-demografskih i bihejvioralnih karakteristika, na osnovu čega bi se razvijali ciljani, na podacima zasnovani programi prevencije i kontrole ovih infekcija kod zatvorenika.

Radi se o anonimnoj bihejvioralno-biološkoj studiji presjeka koja je do sada korišćena u mnogim zemljama u epidemiološkim istraživanjima HIV-a u populaciji zatvorenika“, kazali su iz Instituta.

Oni su pojasnili da su ispitivani osuđenici oba pola koja su na izdržavanju kazne najmanje tri mjeseca, kao i da su prikupljanje podataka i uzoraka za analize obavile obučene osobe iz Instituta, Juventasa i ZIKS-a čija je obaveza bila da ispitanicima obezbijede anonimnost, dobrovoljno učešće i povjerljivost dobijenih podataka.

„Od svakog ispitanika su, u usmenoj formi, tražili pristanak za učešće u istraživanju poslije procedure informisanja. Svaki ispitanik dobio je šifru koja je istovjetna i za anketu i za laboratorijske testove i pomoću koje će, ukoliko budu zainteresovani, dobiti rezultate testa od obučenih predstavnika Juventasa“ , navodi se dalje u odgovoru koji je potpisao doc. dr Boban Mugoša, direktor Instituta.

Galerija

Bonus video: