Niko ne zna od čega mali Igor boluje

Ni nakon godinu i po liječenja i dalje nepoznat uzrok bolesti dvogodišnjeg dječaka iz Bara
177 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 19:22h

Porodica Kovačević iz Bara se nadala da će poslije godinu i po dana uspjeti da otkrije od čega boluje dvoipogodišnji Igor, ali ih je, kako kažu, obeshrabrila odluka iz Kliničkog centra Crne Gore, odakle im je poručeno da ne mogu dobiti uput za dijagnostiku u beogradskoj Univerzitetskoj dečijoj klinici.

Kako je kazao Igorov otac Branko, već godinu i po dana ne mogu da saznaju uzrok njegovih zdravstvenih problema u brojnim bolnicama, ali su im na beogradskoj klinici ulili nadu da bi mogli da odrede dijagnozu, zbog čega su i savjetovali dodatne testove koji bi je potvrdili.

“Do sedmog mjeseca on se dobro razvijao i nije bilo nikakvih problema, ali je tada počeo puno da plače, vodili smo ga kod izabranog doktora, pa privatno kod pedijatra, ali svi su nam rekli da je u redu.

U oktobru 2010. godine bio je u KC u Podgorici na ispitivanju, a onda smo tražili uput za Beograd, ali su svi nalazi i tamo bili u redu”, prisjeća se Kovačević.

Ne može da priča ni da hoda

Pregledali su ga i snimali, počev od magnetne rezonance, do analiza krvi i amino kiselina, ali ni u čemu nije otkriven problem. Dječak ne može da priča, hoda, a dijagnoza ima mnogo, posljednja je data u Beogradu, epilepsija i teža mentalna retardacija.

Zbog zdravstvenih problema njihovog sina, kaže Kovačević, on i supruga su napustili posao i posvetili se njegovom njegovanju

Kovačević kaže da je Igoru potrebno adekvatno liječenje, jer je 10 mjeseci imao velike napade epilepsije, koji su mu tek u Beogradu zaustavljeni u julu 2011. godine, gdje su, kako kaže, išli privatno.

Zbog zdravstvenih problema njihovog sina, kaže Kovačević, on i supruga su napustili posao i posvetili se njegovom njegovanju.

“Njemu treba stimulacije, vježbanje, dobar stučni rad da bi se razvio kako treba. Mnogi su bili sumnjičavi kada je on u pitanju, ali smo uspjeli, koliko toliko da uradimo da poboljšamo njegove pokrete. Sada se čak i smije”, kaže Kovačević, dodajući da su djeca prepuštena roditeljima “da se snalaze kako znaju i umiju”.

Ne mogu da priušte odlazak u inostranstvo

Sada Igor redovno ide na masaže i vježba sa roditeljima, ali oni ipak smatraju da mu je potrebna veća stimulacija, posebno više boravka u banjama, u kojoj su do sada bili samo jednom.

Raspitivali su se i za liječenje u inostranstvo, ali ona košta na desetine hiljada eura, što oni ne mogu da priušte

“Posljednji nalaz dr Nikole Dimitrijevića sa Univerzitetske dečje klinike govori da je mogući uzrok Igorovih problema treća vakcina DTP (vakcina protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa), koju je primio neposredno prije pogoršanja zdravlja. Na osnovu toga su zakazali testove koji bi to utvrdili. Jedini čovjek koji bi nam mogao pomoći je profesor Dimitrijević, koji je uspio da nam da što bi moglo biti”, kaže Kovačević.

Savjet je bio da dođu 4-5 dana na ispitivanja u toj klinici. Raspitivali su se i za liječenje u inostranstvu, ali ona košta na desetine hiljada eura, što oni ne mogu da priušte.

Kovačević objašnjava da je prije porađaja njegova supruga radila testove koji su utvdili da je beba u redu, a po rođenju Igor je ocijenjen sa najvećom ocjenom.

“Što je izazvalo zaostatak u razvoju to je i dalje tajna, jer se on do nekih pola godine normalno razvijao. Imamo i snimak iz tog perioda kada se vidi da tapše ručicama”, kaže Kovačević.

Urađene sve analize

Iz Instituta za dječje bolesti Kliničkog centra Crne Gore, ipak kažu da u toj ustanovi angažuju najveće stručnjake iz oblasti dječje neurologije, i da će, u dogovoru sa roditeljima, uspjeti da nađu rješenje za nastalu situaciju.

Iz Instituta za dječje bolesti Kliničkog centra Crne Gore, ipak kažu da u toj ustanovi angažuju najveće stručnjake iz oblasti dječje neurologije

Direktorica Instututa za bolesti djece dr Danojla Dakić objasnila je da sa Univerzitetskom dečjom klinikom u Beogradu imaju izvanrednu saradnju, ali da male pacijente u zavisnosti od prirode bolesti šalju u ustanove koje im najviše mogu pomoći.

Dakić je kazala da podatak o dvije hospitalizacije u Podgorici i Beogradu govori u prilog ozbiljnog tretmana i kompleksnosti njegove bolesti.

“Od prije mjesec dana Odjeljenje za neurologiju Insituta ima stalne konsultante, iz renomirane i referentne ustanove za ovu oblast, iz Klinike za dečju neurologiju i psihijatriju u Beogradu, te je Igor zakazan na konsultativni pregled”, kazala je Dakić.

Ona je objasnila da je Igor dva puta hospitalizovan na Odjeljenju za neurologiju Instituta za bolesti djece KCCG, prvi put od 20. oktobra do 1. novembra 2010. godine.

“U toku desetodnevne hospitalizacije urađeno je opsežno ispitivanje djeteta kojim je postavljena dijagnoza bolesti i savjetovana terapija. Konsultovani su kardiolog, klinički genetičar, ORL specijalista,oftalmolog, radiolog, a urađene su hematološke i biohemijske anlize, EEG sa DS kao i CT mozga, dok su konsultativni pregled i MR mozga zakazani ambulantno”, rekla je Dakić.

Do 15. godine može u Igalo

Ona je kazala da je Igor, zbog usporenog psihomotornog razvoja i neurometaboličkog ispitivanja, koje se ne radi u KC, upućen krajem 2010. godine u Institut za majku i dete na Novom Beogradu, najreferntniju ustanovu na ovim prostorima za probleme koje on ima. “Druga hospitalizacija je bila od 19. do 25. maja prošle godine. Zbog ponovljenih kriza svijesti dijete se ponovo hospitalizuje i uradi korekcija AET.

Savjetovana je stimulacija psihomotornog razvoja. Radi evaluacije bolesti i potrebe da se na neurometaboličkom konzilijumu razmotre analize koje su urađene na predhodnoj hospitalizaciji i definitivno isključi metabolički uzrok Igorove bolesti, upućen je ponovo u Beograd”, kazala je Dakić.

Evidencija Fonda za zdravstveno osiguranje pokazuje da je Igor Kovačević upućivan dva puta u Institut za majku i dijete Beograd radi dijagnostike i liječenja i jednom je upućivan na medicinsku rehabilitaciju u Igalu.

„Upućivanje osiguranih lica van Crne Gore, Fond vrši na osnovu prijedloga odgovarajućih konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore. O predlogu konzilijuma za upućivanje u Srbiju, nalaz i mišljenje daje Prvostepena ljekarska komisija Fonda, a o predlogu konzilijuma za upućivanje u druge države inostranstva, nalaz i mišljenje daje Komisija za liječenje u inostranstvu Fonda.

Na osnovu pozitivnog nalaza i mišljenja navedenih komisija, Fond izdaje uputnicu, odnosno donosi rješenje o upućivanju na liječenje u inostranstvu“, kazao je portparol Amer Ramusović.

On je naglasio da medicinsku rehabilitaciju u Igalu dječak može koristiti svake godine, sve do navršene petnaeste godine života.

Bez težih reakcija na vakcinu

Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da se DTP vakcina od proljeća prošle godine ne upotrebljava, već se umjesto nje za primoimunizaciju koristi kombinovana vakcina DtaP-IPV-Hib, a za prvu revakcinaciju DTaP vakcina.

Prof dr Dragan Laušević kazao je da su u toku 2010. godine Institutu prijavljene reakcije nakon primanja DTP vakcine kod 41 lica. Kod devet osoba je DTP vakcina primjenjena istovremeno sa još nekom od vakcina u skladu sa kalendarom imunizacija.

"Kod deset lica je pored lokalne reakcije registrovan tzv. produženi plač, kod dva lica hipotonično-hiporesponzivna reakcija i kod tri lica alergijska reakcija"

"Kod 26 osoba reakcije su se manifestovale sa jače izraženim lokalnim reakcijama na mjestu primanja vakcine, kao što su otok, crvenilo i bol, a najčešće su bile praćene povišenom tjelesnom temperaturom.

Kod deset lica je pored lokalne reakcije registrovan tzv. produženi plač, kod dva lica hipotonično-hiporesponzivna reakcija i kod tri lica alergijska reakcija", kazao je Laušević. I iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva su saopštili da u toku ove godine nije bilo prijava za neželjene reakcije na DTP vakcinu.

“U prošloj godini Agencija je primila jednu prijavu na tu vakcinu, u kojoj je opisano šest neželjenih reakcija, koje su se odnosile na reakcije na mjestu primjene vakcine, visoku temperature i dugotrajan plač.

Te reakcije nijesu ozbiljnog karaktera, očekivano je da se jave nakon primjene vakcine i već su opisane u literaturi i referentnim dokumentima o lijeku”, kazala je “Vijestima” Maja Stanković, iz Odjeljenja za farmakovigilancu Agencije.

Galerija

Bonus video: