Građanski front i radnici pozivaju na protest 24. maja

Kao i prethodna dva puta građani će u protestnu šetnju krenuti u 18 sati ispred platoa Univerziteta Crne Gore, a zaustaviti se ispred Vlade Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 18:24h

Peti građanski protest u organizaciji Unije slobodnih sindikata (USS), Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije biće održan u četvrtak, a planirano je, kao i prethodna dva puta, da se obiđu “stubovi sistema”, a organizatori će se građanima obratiti ispred zgrade Vlade.

Protest će početi u 18 časova na platou ispred Univerziteta.

Zahtjev da premijer Igor Lukšić podnese ostavku su podržali radnici koji su prethodnih godina ostali bez posla i pozvali radnika da dođu na protest.

Radnik iz kolašinskog preduzeća „Ski centar“ Ratko Čogurić kazao je da je jasno da se kroz institucije sistema, koje su zarobljene, građani ne mogu izboriti za svoja prava.

“Treba da dolazimo i dolazimo i budemo svjesni da je ovo proces koji traje i koji će trajati, jer evolucija svijesti radnika i građana uopšte mora trajati. Dugo smo gledali kako uništavaju fabrike, misleći da na nas nikada neće doći red, a onda se to i nama desilo”, rekao je Čogurić.

Bivši radnik podgoričke Mljekare Mato Laković je rekao da je vlast pokazala da ne želi fabrike

Član Organizacionog odbora protesta u Bijelom Polju Stojka Bošković je rekla da radnici u četvrtak treba još masovnije da iskažu nezadovoljstvo, jer više ne mogu da trpe.

“Ova Vlada mora da ode, a mi moramo da se ujedinimo i ostanemo dostojanstveni u ovome što radimo. Očekujem da će u četvrtak građani Bijelog Polja naročito iskazati nezadovoljstvo i pozivam ih da nam se pridruže”, kazala je ona.

Bivši radnik podgoričke Mljekare Mato Laković je rekao da je vlast pokazala da ne želi fabrike.

“„Mljekara“ je nekada bila najprofitabilnija firma u Crnoj Gori, sa 17 miliona litara prerađenog mlijeka na dnevnom nivou, dok je oni nijesu privatizovali. Nekada smo imali šest fabrika i jedinu registrovanu laboratoriju u zemlji, ali su oni sve uništili, čitav stočni fond su uništili. Živote građana su ugasili i danas se moramo izboriti za naša prava”, poručio je on.

Pozivi iz građanskog fronta

I novi članovi fronta koji se organizaciji priključili posljednjih dana su pozvali građane da dođu na protest. Član Građanskog fronta i profesor Univerziteta Crne Gore dr Jelisava Kalezić je kazala da će život građana biti bolji što se bolje raspolaže prostorom.

“Ako znamo da je na jednom jedinom mjestu u Crnoj Gori donešen urbanistički plan kojim se uzurpira pravo građana da odluče, onda je to upravo mjesto za koje treba da se borimo. Svejedno je da li živimo u Pljevljima ili Herceg Novom. U Novom treba da branimo Pljevlja od zagađenja. U Pljevljima treba da spriječimo dalju štetu koju je pogrešna privatizacija hotela nanijela Herceg Novom”, kazala je Kalezić.

“Učestvovanje na mirnom građanskom protestu je obaveza za sve moje kolege bez obzira na posao koji obavljaju"

Ona je rekla i da Vlada ignoriše građane kada su u pitanju odluke o elektroprivrednom sistemu.

“Decenije ulaganja u elektroprivredni sistem, počev od samodoprinosa, izdvajanja kroz cijenu energije, drugih načina finansiranja koje su sve, u krajnjoj liniji otplaćivali građani. Ko je mogao i smio da u ime nas odluči da proda skoro polovinu EPCG. A sada razmatra da proda i preko polovine”, pitala je ona.

Član Građanskog fronta i profesor Elektrotehničke škole Aleksandrina Vujačić je kazala da je vrijeme da radnici, studenti, profesori, penzioneri, poljoprivrednici, ljekari, sudije, majke prestanu sa ćutanjem.

“Samo zajedničkim snagama možemo izvaditi iz svojih praznih džepova nezajažljivu ruku korumpirane vlastele koja nam, euro po euro, isisava i poslednje zrnce samopoštovanja i tjera nas u ekonomsko i moralno ropstvo. U korumpiranoj i pokradenoj državi, taoci su naša djeca, a zalog je njihova budućnost”, rekla je Vujačić.

Član Gradjanskog fronta advokat Anđjel Gojčaj da je vrijeme za pravo na dostajanstven život, na imovinu, slobodu, intelektualna i kulturna prava, na pravo i pravnu državu i pozvao pozvao advokate, tužioce, sudije i sve pravnike da dođu i podrže protest.

“Učestvovanje na mirnom građanskom protestu je obaveza za sve moje kolege bez obzira na posao koji obavljaju. Izađite na protest da svi zajedno kažemo da ne želimo institucije i sudove za lične potrebe već da one sprovode zakon. Pravo se u Crnoj Gori shvata kao nasilje jednog nad drugima i pretvara se u antipravo.”, kazao je Gojčaj.

Galerija

Bonus video: