SPC proglasila svecima Momišićke sveštenike i đake

Prema riječima mitropolita Amfilohija, oni već dugo uživaju lokalno poštovanje
0 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.05.2012. 07:11h

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) proglasio je u subotu, na liturgiji u hramu Svetog Save, na Vračaru, za svetitelje dva sveštenomučenika i 40 đaka mučenika postradalih od Turaka u 17. veku u današnjem naselju Momišići u Podgorici.

Dvojica sveštenika učitelja i njihovih četrdeset đaka, djece parohijana, stadali su od Turaka 1688. godine, rekao je, u pauzi zasjedanja Sabora, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na čiji je predlog donijeta odluka.

Prema riječima mitropolita Amfilohija, oni već dugo uživaju lokalno poštovanje i ovom odlukom je Sabor prihvatio predlog da Sveti mučenici momišićki budu i zvanično "pribrojani liku svetih".

Dvojica sveštenika i 40 četrdeset đaka, navode iz mitroplije, živi su spaljeni u crkvi Svetog Georgija, kao odmazda za turske poraze u to vrijeme, a između dva svjetska rata njihove mošti su prenete u obnovljeni hram.

Episkop bački Irinej naglasio je da neko ne postaje svet od časa kada ga Sabor proglasi jer je to već pred Bogom, na šta ukazuje i spontano narodno poštovanje koje postoji u svakom od takvih slučajeva.

Crkva to onda i zvanično potvrđuje i zvanično ih proglašava svetima radi primera današnjim hrišćanima, objasnio je episkop Irinej, portparol Sabora.

Bonus video: