Planinari kreću u osvajanje najvišeg vrha Sjeverne Amerike

Petočlana ekipa planinarskog kluba "Visokogorci" planira da se popne na vrh viši od 6.000 metara
257 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 16:52h

Petočlana ekipa Planinarskog kluba “Visokogorci” Crne Gore za dva dana kreće na ekspediciju na najviši vrh Sjeverne Amerike, Denali, visok 6.195 m.

U tu misiju krenuće Dragan Bulatović, Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević.

Radović i Prljević su kazali “Vijestima” da su svi učesnici nakon višemjesečnih priprema u potpunosti spremni za odlazak na jedan od, kako su rekli, najvećih izazova u svojim planinarskim karijerama - pohod na planinu sa najtežim meteo uslovima na svijetu.

Denali je poznat po stravičnoj hladnoći, ali i po tome što tokom uspona ne postoji nikakva logistika, transport i iznošenje opreme, priprema hrane, kao na drugim velikim vrhovima

Alpinisti su, rekao je, uradili sve što je bilo do njih kako bi u ponedjeljak mogli krenuti put Aljaske.

"Svaki vikend bili smo u crnogorskim ili planinama u okruženju i trenažni proces fizičkih priprema sproveli po planu. Od oktobra prošle godine, kada smo počeli pripreme, svake sedmice smo, pored odlazaka u planine, dva puta, sa 25 kilograma tereta na leđima 'maltretirali' stanovnike jednog solitera u podgoričkom Bloku V trčeći uz stepenice. Pored 3.000 stepenica u nogama svakog treninga, bilo je trčanja i drugih fizičkih vježbi izdržljivosti i kondicije, a nedavno smo na skijalištu Jezerine u Kolašinu odradili specifičan trening važan za uspon na Denali. Vježbali smo vučenje sanki pod teretom, kao i procedure izvlačenja iz ledničke pukotine i kretanja u formaciji naveze", kazao je Radović.

Vrh poznat po stravičnoj hladnoći

Uspon na Denali po članu ekspedicije košta oko 4.000 eura, a alpinistima su pomogli “Montenegro erlajns” koji im je dao popust na cijenu avionske karte, AD “Plantaže” i direktor Domova zdravlja Podgorica, dr Nebojše Kavarić koji im je omogućio da prilično skupe sistematske preglede obave besplatno.

Od oko 1.400 planinara, koji se godišnje pokušavaju popeti na taj vrh, manje od trećine se domogne cilja

Denali, jedan od sedam najvećih vrhova kontinenta, kog će dvije crnogorske ekspedicije pokušati da osvoje, poznat je po stravičnoj hladnoći, ali i po tome što tokom uspona ne postoji nikakva logistika, transport i iznošenje opreme, priprema hrane, kao na drugim velikim vrhovima, već ekspedicije sve same završavaju.

Od oko 1.400 planinara, koji se godišnje pokušavaju popeti na taj vrh, manje od trećine se domogne cilja.

Alpinisti iz Crne Gore na uspon će ići preko zapadnog grebena (West Buttress), gdje su objektivne opasnosti najmanje, ali i ta ruta zbog velikog broja ledničkih pukotina i opasnosti od lavine iziskuje veliko znanje i iskustvo.

I alpinisti iz Javorka putuju za Sjevernu Ameriku

Uprkos tome što do sada nijedan planinar iz bilo kog crnogorskog planinarskog kluba nije pokušao uspon na ovaj vrh, “visokogorci” će se na Denaliju sresti sa još jednom ekspedicijom iz Crne Gore. Alpinisti nikšićkog PSK “Javorak”, i to trojka koja je 23. maja 2010. godine osvojila najviši vrh svijeta, 8.884 metara visok Mont Everest, Dragutin–Šlagi Vujović, Đorđije Vujičić i Marko Blečić, takođe 21. maja putuju u Sjevernu Ameriku, a početkom juna, zavisno od vremenskih uslova, planiraju da se popnu na najveći vrh tog kontinenta.

Oni su prethodnu zimu proveli pripremajući se na skijama po Durmitoru, Vučju i na italijanskim skijalištima. Vujoviću, Vujičiću i Blečiću će se u Njujorku pridružiti četvrti član ekspedicije Boris Vučinić, član PSK “Javorak”.

Bonus video: