Do kraja godine prvo presađivanje bubrega sa živog donora

Savović je kazala da svaki građanin može i treba da bude dobrovoljni davalac, jer je istovremeno i potencijalni primalac
0 komentar(a)
transplatacija, bolnica, Foto: Shutterstock.com
transplatacija, bolnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.05.2012. 09:19h

Prva transplantacija bubrega sa živog davaoca trebalo bi da se obavi do kraja godine, najavila je pomoćnica ministra zdravlja Gorica Savović.

Ona je, odgovarajući na poslaničko pitanje Fahrudina Hadrovića (DPS), kazala da je to potvrđeno tokom sastanka sa ekspertima iz te oblasti iz Hrvatske.

“Donijeti su akti kojim se uređuje propisivanje načina postupka davanja saglasnosti za uzimanje organa sa živog i sa mrtvog davaoca, sa idejnim rješenjem za donatorsku karticu koju je dao poznati slikar Dimitrije Popović. Tako je omogućeno zainteresovanim građanima da se uključe u proces dobrovoljnog zavještanja organa”, kazala je ona.

Savović je kazala da svaki građanin može i treba da bude dobrovoljni davalac, jer je istovremeno i potencijalni primalac.

Ona je ponovila stav Ministarstva zdravlja i ministra Miodraga Radunovića da neće prihvatiti izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

“U izjavi za štampu sam rekao da neću prihvatiti izmjene i to i sada mislim. Ovaj zakon nije pretrpio izmjene, što je za nas veoma važno, a zakonom, čiji je predlagač Ministarstvo finansija, dozvoljena je mogućnost pušenja u ugostiteljiskim objektima ako vlasnik plati taksu i to do 2014. godine. Nakon tog roka se mora insistirati na kontroli pušenja u ugostiteljskim objektima, sa mnom ili bez mene na čelu Ministarstva”, rekao je Radunović u pisanom odgovoru poslaniku Radosavu Nišaviću (SNP).

Poslanike je interesovalo i kada će se riješiti kriza sa apotekama "Galenike", koje su zatvorene više od mjesec dana, na što im je iz ministarstva odgovoreno da rješenje u interesu građana očekuju uskoro.

Bonus video: