Kako je ulcinjski Seneka sa džogerom ostvario snove

Gacov život mogao bi se opisati kao gradski san ili savremena urbana legenda o čovjeku koji je počeo kao sluga, a završio kao gospodar znanja
119 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 21:58h

"Gac je u Americi ostvario svoje snove. A, tako bi bilo da je pošao bilo gdje drugdje u svijet.Jednostavno, Gac je takav i pravo da vam kažem, nijesam ni očekivao ništa drugo", priča Anton Filipaj (62), deset godina stariji Gacov brat koji je na senzacionalan način u 52. godini, nedavno završio prestižne studije na čuvenom Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i zadivio svijet.

Kao što su brojni svjetski mediji objavili, Gac je iz Crne Gore u Ameriku pošao 90-ih godina prošlog vijeka, u strahu od izvjesne mobilizacije i odlaska u krvavi ratni vihor.

Anton kaže da je Gac imao papire i da ga je tamo čekao stric Deda.

"Našao mu je posao tamo gdje je htio, na Kolumbiji, kao čistač svega i svačega, od WC- a do učiona", kaže Anton.

Čekao ga stric

Nakon dvadestogodišnjeg boravka u Americi i napornog rada, Gac je u nedjelju dobio kapu diplomca i zvanje bečelor klasičnih jezika.

Anton tvrdi da je Gac najpametnije dijete Đerđe Nocija ali i njegov mezimac.

Đerd, koji je umro u aprilu ove godine, ima tri sina i tri kćerke. Gac je najmlađi. Nije dočekao njegovu diplomu, ali jeste fantastičan uspjeh u tuđoj zemlji

"Za dvije godine savršeno je savladao jezik i upisao studije klasičnih jezika, starogrčkog i latinskog"

On se, kako tvrdi, sjeća da se sa deset godina njegov mlađi brat uvijek izdvajao pameću.

"Bio je društven, duhovit i inteligetntno dominantan. Dovoljno je bilo da jednom pročita pjesmu ili molitvu i da je zapamti. Zato su ga učitelji i forsirali kao recitatora. Odlikovao se još jednom neobičnom osobinom - i prije nego što bi mu neko postavio pitanje do kraja, on je počinjao odgovor", priča Anton.

Studije u Beogradu

Gac je Osnovnu školu završio u rodnoj Klezni i Vladimiru, a potom i ulcinjsku Gimnaziju. Studije prava upisao je u Beogradu, gdje je u roku dao prve tri godine.

"Tada je počelo zveckanje oružjem i Gac više nije htio u Beograd. A onda je jednog dana otišao, uzevši samo najosnovnije stvari. Ne znamo ni gdje je prešao granicu, ni kako je tada pošao za Ameriku", sjeća se Anton koji radi u Državnom arhivu u Ulcinju.

Stariji Gacov brat kaže da su i i svi koji su ostali u Klezni imali sreće, jer je političko rukovodstvo odustalo od ratnog angažmana.

"Dobro je što su se opredijelili za mir, jer bismo u suprotnom kosti ostavili po Bosni i drugim mjestima bivše Jugoslavije", kaže Anton.

"Gac je sedmi akadermac iz naše familije, a 73. visokoškolac iz Klezne", kaže Anton

"Za dvije godine savršeno je savladao jezik i upisao studije klasičnih jezika, starogrčkog i latinskog. Naravno, sve vrijeme je imao džoger u rukama", kaže Anton.

Dodaje da bi se Gacov život mogao opisati kao gradski san ili savremena urbana legenda o čovjeku koji je počeo kao sluga, a završio kao gospodar znanja.

Čisti, uči, predaje

"Nalik učenicima Svetog Pavla, Titu i Timotiju. Zamislite, ujutro čisti učionu, za vrijeme ručka pohađa predavanja u toj istoj učioni, a naveče na istom mjestu drži predavanja studentima. Ujutro opet čisti i stalno tako. To liči na Gaca", priča Anton.

Kaže da je rodbina ponosna na diplomu sa Kolumbije.

"Naravno, svi smo se izuzetno obradovali. On je sedmi akadermac iz naše familije, a 73. visokoškolac iz Klezne", kaže Anton.

Nakon odlaska u Ameriku, Gac nije dolazio u Crnu Goru do nezavisnosti 2006.

"Od tada dolazi svakog ljeta na odmor. Na žalost, ove godine neće ga sačekati otac i svom mezimcu čestitati diplomu. Svi ostali bićemo tu da sačekamo našeg Seneku", kaže Anton, aludirajući na Gacov intervju Asošiejted presu, u kome je naveo da mu je u studijama pomoglo intenzivno čitanje i izučavanje svih djela legendarnog filozofa.

Galerija

Bonus video: