Kod učenika osnovnih škola u Baru prednjači vršnjačko nasilje

"Negativne pojave su naročito česte pred kraj školske godine, kada ima i slučajeva da pojedini učenici devetog razreda budu u alkoholisanom stanju”, kaže Jasavić
150 pregleda 3 komentar(a)
Ekan Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ekan Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2012. 19:15h

Od društveno-devijantnih pojava, među učenicima osnovnih škola u Baru najčešće je vršnjačko nasilje. Nemamo još kompletnu analizu, ali imamo već prijave za tri-četiri tuče i fizička obračuna, a u verbalno nasilje spadaju i podrugljiva dobacivanja. Negativne pojave su naročito česte pred kraj školske godine, kada ima i slučajeva da pojedini učenici devetog razreda budu u alkoholisanom stanju”, rekao je "Vijestima" Ekan Jasavić, načelnik kriminalistike područne jedinice Uprave policije Bar.

U akciji "Mladost", u sklopu koje školsku omladinu edukuju o štetnim posljedicama sve izraženijih negativnih navika i sklonosti, nakon što su posjetili sve tri barske srednje škole, Jasavić i njegove kolege su održali predavanje “Glasno reci NE kocki, drogi, alkoholu i nasilju” u centralnoj gradskoj OŠ ”Blažo Jokov Orlandić“.

Inspektor za maloljetničku delinkvenciju Nikola Tomović upoznao je đake da u nasilje, osim fizičkih napada, spadaju i zlonamjerne i-mejl poruke i SMS-ovi, neprikladna snimanja, širenje tračeva i agresivni pogledi

I u OŠ "Blažo Jokov Orlandić" učenicima je prikazan video-zapis martovskog obračuna kod Doma učenika, u kojem su učestvovali učenici III i IV razreda Srednje ekonomske i Poljoprivredne škole iz Podgorice i Bara. Taj snimak, sa sigurnosne kamere, koji prikazuje brutalan napad šestorice mladića na vršnjaka oborenog na pločnik, ostavio je dubok utisak na osnovce.

Inspektor za maloljetničku delinkvenciju Nikola Tomović upoznao je đake da u nasilje, osim fizičkih napada, spadaju i zlonamjerne i-mejl poruke i SMS-ovi, neprikladna snimanja, širenje tračeva i agresivni pogledi. Tomović je detaljno predstavio šta sve vreba tinejdžere koji se prepuste alkoholu i kocki, dok je o štetnim uticajima narkotika govorila Bojana Smiljanić.

Tim barske policije održao je predavanje u OŠ "Đerđ Kastrioti Skenderbeg" u Ostrosu, gdje su đacima dijeljene brošure i plakati na albanskom jeziku

Tim barske policije održao je predavanje u OŠ "Đerđ Kastrioti Skenderbeg" u Ostrosu, gdje su đacima dijeljene brošure i plakati na albanskom jeziku, a slijedi i predavanje u ulcinjskoj Gimnaziji.

“U Baru i u Ulcinju pooštrićemo mjere nadzora nad devijantnim ponašanjem omladine. Identifikovaćemo sve koji konzumiraju i rasturaju droge u školama, prikupljaćemo podatke o njima i dejstvovati svim zakonskim mjerama, a sva srednjoškolska dvorišta biće pojačano opservirana”, istakao je Jasavić.

Bonus video: