Opština Ulcinj u velikim problemima, kasa lakša za 250.000

Blokada računa rezultat spora sa kompanijom “Otrantkomerc”, koji datira od 1999. i pravosnažne sudske presude u tom procesu
0 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.05.2012. 16:48h

Usred priprema za sezonu, Opština Ulcinj ostaće bez više od 250.000 eura, što je rezultat spora sa kompanijom “Otrantkomerc”, koji datira od 1999. i pravosnažne sudske presude u tom procesu.

Opštini je već blokiran žiro-račun i sa njega skinuto sve što je u tom trenutku bilo na njemu - ravno 150.000 eura.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu kazao je da slučaj odnosi na eksproprijaciju objekta površine 110 kvadrata i ocijenio da je presuda suda “težak udarac za gradsku kasu”.

Cungu je kazao da ga posebno boli postupak čelnika "Otrantkomerca" koji nijesu poštovali dogovor postignut na sastanku 27. aprila

On je rekao da je Sekretarijat za zaštitu društvene imovine, u međuvremenu, angažovao drugog vještaka finansijske struke, koji je u svom nalazu utvrdio da naknada, odnosno glavnica i kamata, u ovom slucaju iznose svega 9.634, a ne 252.000 eura.

"Zaključak suda o izvršenju postao je pravosnažan i 11. maja Centralna banka je aktivirala zabranu i sa računa Opštine skinula iznos od oko 150.000 eura. Po aktiviranoj zabrani, skinuće nam još oko 100.000 eura", kazao je Cungu.

Naveo je da ga posebno boli postupak čelnika "Otrantkomerca" koji nijesu poštovali dogovor postignut na sastanku 27. aprila, da se na određeno vrijeme odloži aktiviranje zabrane kod Centralne banke.

"Dogovorili smo se i da se, u međuvremenu, vodeći računa o zakonskim procedurama, rješenje pronađe u kompenzaciji njihovog potraživanja sa dijelom zemljišta kod Male plaže, koje je u vlasništvu Opštine, a na kojem "Otrantkomerc" posjeduje privremeni objekat", istakao je Cungu, i rezignirano dodao da predstavnici "Otrantkomerca" nijesu poštovali dogovor.

Cungu: Udarac u glavu

"Novac je bio planiran za isplatu zarada radnicima Opštine i javnih produzeća. Ovo za Opštinu nije bočni udar, već čeoni, pravo u glavu", kazao je Cungu “Vijestima” nakon presa.

Upitan da li je cijeli slučaj politički motivisan, Cungu je odgovorio odrečno.

"Ne vjerujem da je ovdje politika umiješala prste, jer Opština sa Ministarstvom finansija preduzima mjere da iznađe rješenje i izađe iz novonastale situacije. Istovremeno, preduzimamo sva pravna sredstva kako bi ispravili ovu nepravdu i grešku suda učinjenu na štetu Opštine", kazao je Cungu, ocjenjujući da će sudski procesi, koji se vode protiv Opštine, i dalje negativno uticati na stanje budžeta, a time i zaustaviti ubrzani trend izlaska iz krize.

Bonus video: