Pomorci broda kompanije "Albanian Ferries" traže zarade

Crnogorski Sindikat pomoraca je proteklih godina imao nekoliko slučajeva u kojima su brodovi stranih brodara, plijenjeni u Bijeloj i prodavani na sudskim aukcijama
274 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 14:38h

Problemi sa nezadovoljstvom posada koje plove na brodovima kompanije "Albanian Ferries" iz Drača, a o kojima su "Vijesti" pisale proteklih mjeseci, nakon Italije i Albanije gdje su bila zaustavljena njihova dva trajekta, nastavljaju se i u Crnoj Gori.

Naime, 10 pomoraca sa trajekta "Adriatica Queen" koji se od prije nekoliko dana nalazi na remontu u "Jadranskom brodogradilištu" Bijela, zbog neisplaćenih zarada zatražili su intervenciju Sindikata pomoraca koji je član Međunarodnog sindikata transportnih radnika ITF, pa nije isključena mogućnost da brod možda bude i sudski zaplijenjen.

"Uslovi života na brodu koji je trenutno na doku, su dosta teški. Dio članova posade je nezadovoljan jer po mjesec, dva čekaju na platu", rekao je Markolović

On nije isključio mogućnost da, ukoliko se ne postigne prihvatljiv sporazum sa brodarom oko njegovih neizmirenih obaveza prema posadi, on kao inspektor ITF inicira i postupak sudske zaplijene albanskog trajekta u Bijeloj.

Crnogorski Sindikat pomoraca je proteklih godina imao nekoliko sličnih slučajeva u kojima su brodovi stranih brodara koji su dugovali plate posadama, plijenjeni u Bijeloj i prodavani na sudskim aukcijama.

Markolović je kazao da je posjetio trajekt "Adriatica Queen" i njegovu posadu i razgovarao sa zapovjednikom broda, kapetanom Srđanom Vukosavovićem iz Bara.

"Uslovi života na brodu koji je trenutno na doku, su dosta teški. Dio članova posade je nezadovoljan jer po mjesec, dva čekaju na platu. Zapovjednik Vukosavović mi je kazao da će svi sigurno biti isplaćeni, odnosno da će posada do kraja sedmice dobiti martovsku, a ubrzo i platu za april", rekao je Markolović.

On je dodao da je obaviješten da je praksa kompanije "Albanian Ferries" da sa mjesec, dva zakašnjenja, isplaćuje svoje pomorce, kao i da kompanija koja se upravo sprema za sezonu i povećan obim posla na trajektnoj liniji Drač-Bari-Drač koju održava, trenutno baš i nije u najboljoj finansijskoj situaciji.

"Vijestima" se obratio i upravitelj stroja Petar Perović koji je do 8. marta bio ukrcan kao "kapo makine" na trajektu "Adriatica Queen". On i trojica njegovih kolega iz Crne Gore tada su se, nakon obraćanja medijima i dobijanja najvećeg dijela svojih zaostalih zarada, iskrcali sa albanskog trajekta koji je tada duže od dva mjeseca, bio zaplijenjen u italijanskoj luci Bari.

"Ostali su mi dužni 1.380 eura sa tog broda i 380 eura koje sam zaradio za 8 dana ukrcaja na drugom njihovom trajektu "Adriatica King" u Draču. Nikako ne mogu doći do novca. Išao sam na brod u Bijelu i razgovarao sa zapovjednikom i obavijestio predstavnika ITF-a, ali za sada ništa od toga, pa ću na kraju izgleda morati protiv kompanije i njenog agenta u Crnoj Gori da podignem privatnu tužbu i kao pojedinac im zaustavim brod", kazao je Perović.

Inače, u februaru su trojica crnogorskih pomoraca, prvi oficir palube Žarko Vujović, komesar Darko Dobrković i treći oficir stroja Zvezdan Tanović, koji su plovili na drugom trajektu kompanije "Albanian Ferries", brodu "Adriatica King" vezanom u Draču, takođe preko medija i obraćanja sindikatu pomoraca riješila svoj višemjesečni problem sa neisplaćivanjem zarada od strane albanskog brodara.

Galerija

Bonus video: