Kad je čuo da je Kolumbija na vrhu liste otišao je tamo "da vidi da li bi mogao dobiti posao"

Prije ispita ili izrade nekon seminarskog rada, učio bi po cijelu noć, onda bi do ujutru išao na predavanja, a popodne radio
9 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 14:08h

Gac Filipaj je godinama čistio podove, toalete i izbacivao smeće na Univerzitetu Kolumbija.

Ulcinjanin koji je Crnu Goru napustio kako bi izbjegao regrutaciju i rat i 1990-ih, zarađivao je za život radeći na ovom prestižnom univerzitetu.

Međutim, u nedjelju je došlo vrijeme da se njegov trud isplati: ovaj 52-godišnji čistač dobio je kapu diplomca i zvanje bečelor klasičnih jezika.

Kao zaposleni na univerzitetu nije morao da plaća časove koje je pohađao. Njegovc omilhjeni predmet bio je rimski filozof i političar Seneka.

Bjegova diploma zahtijevala je desetak godina studiranja koje je podrazumijevalo i čitanje na antičkom grčkom i latinskom jeziku.

"Ovo je čovjek sa velikim ponosom, bilo da radi pomoćne ili akademske poslove" kaže Piter On, dekan fakulteta i profesor islamskih studija. "Izuzetno je skroman i zahvalan, ali je on osoba koja gradi sopstvenu budućnost".

Filipaj je primljen na Kolumbiju nakon što je naučio engleski.

Za Filipaja je diploma došla nakon godina učenja do kasno u noć u svom stanu Bronksu, gdje se knizi posvećivao nakon popodnevne smjene koja se završavala u 23 sata.

Prije ispita ili izrade nekon seminarskog rada, učio bi po cijelu noć, onda bi do ujutru išao na predavanja, a popodne radio.

Kad je čuo da je Kolumbija na vrhu liste otišao je tamo "da vidi da li bi mogao dobiti posao"

U nedjelju ujutru u uniformi Kolumbija Univerziteta, Filipaj je sa širokim osmijehom i podignutim palscem sišao sa podijuma nakon što se rukovao sa rektorom Lijom Bolingerom koji je predsjedavao ceremonijom na kojoj su studenti, mahom dvadesetogodišnjaci, dobili diplome.

Filipaj nije bio mnogo stariji kad je napustio Crnu Goru 1992. Ovaj Albanac katoličke vjeroispovijesti, napustio je porodično domaćinstvo u selu Donja Klezna kod ulcinja da bi izbjegso regrutaciju.

Kada je otišao bio je skoro završio pravni fakultet u Beogradu do koga je godinama putovao vozom iz Crne Gore. Kad je stigao u Njujork smještaj mu je ponudio ujak koji živi u Bronksu.

"Raspitivao sam se koja je najbolja škola u Njujorku", priča Filipaj. Kad je čuo da je Kolumbija na vrhu liste otišao je tamo "da vidi da li bi mogao dobiti posao".

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: