U Dnevnoj sobi Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" uskoro i internet

U Dnevnoj sobi se do 18. maja, čitaocima nudi veliki izbor klasične i savremene portugalske i hispano-američke poezije i proze
56 pregleda 0 komentar(a)
Dnevna soba, Radosav Ljumović, Foto: Vesko Belojević
Dnevna soba, Radosav Ljumović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2012. 18:04h

Dnevna soba Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" je mjesto svakodnevnog okupljanja različitih generacija, u kojoj građani mogu preslitati dnevnu, ovdašnju i svjetsku štampu, željenu literaturu, kao i razmijenti svoja mišljenja.

Usluge Dnevne sobe, od osam do 16 sati, za sada, još uvijek mogu koristiti svi građani, pa i oni bez članarine, koja je na godišnjem nivou pet eura.

Direktor te ustanove Milisav Popović kazao je za “Vijesti” da od otvaranja Dnevne sobe, prije deset mjeseci, biblioteku svakodnevno posjećuje velik broj građana, među kojima i penzioneri, kojima postaje navika da upravo tu pročitaju dnevnu štampu.

Pored klasične poezije i proze Saramaga, Pesoe, Tavareša, Servantesa, Borhesa, Kortesara, biblioteka je ponudila i istorijske naslove i knjige iz raznih oblasti umjetnosti

On ističe da Dnevna soba predstavlja mnogo više od samog ugodnog prelistavanja štampe i literature, jer se upravo tu planski organizuju brojne prezentacije izdavačkih kuća, određenih knjiga, različitih kultura ili država.

Prema njegovim riječima do sada je organizovano nekoliko prezentacija crnogorskih izdavača, u okviru kojih su čitaoci uvijek u mogućnosti da knjige kupe uz određene popuste.

"Među posjetiocima ima i onih koji od otvaranja, bez izuzetka svakog dana dolaze. Dnevni boravak posjećuju svi, od studenata, penzionera, pa i administrativni radnici iz okolnih ustanova. Osim toga, posjetioci su u prilici da svojim idejama učestvuju u kreiranju rada boravka i daju inicijativu šta bi voljeli da vide", naveo je Popović.

Za potpuni ugođaj, kako je najavio, uskoro će posjetiocima biti dostupan i internet.

U Dnevnoj sobi nedavno je, nakon mjesec dana trajanja, završena prezentacija njemačke književnosti, dok se trenutno, do 18. maja, čitaocima nudi veliki izbor klasične i savremene portugalske i hispano-američke poezije i proze.

Pored klasične poezije i proze Saramaga, Pesoe, Tavareša, Servantesa, Borhesa, Kortesara, biblioteka je ponudila i istorijske naslove i knjige iz raznih oblasti umjetnosti, a u tu literaturu čitaoce podrobnije može uputiti saradnica, profesor španskog jezika.

Nakon toga, u Dnevnoj sobi, iz biblioteke, najavili su prezentaciju francuske, kao i japanske kulture, a potom rijetkih starih izdanja.

Imaju sve časopise

"Savremene javne biblioteke svuda u svijetu sve više pažnje posvećuju ugodnosti. Dobro je da se i kod nas u novom zdanju Gradske biblioteka promijenila nekadašnja koncepcija gdje se manje teži funkcionalnističkoj biblioteci ili onoj u kojoj se sve vrti oko uprave, a više se pažnje posvećuje biblioteci usmjerenoj prema korisnicima, što podrazumijeva i dobru atmosferu, koja zaista postoji u Dnevnoj sobi", prenio je svoje iskustvo student Bojan Bulatović, koji nakon učenja, u toj prostoriji uglavnom sebi da oduška, prelistavajući svjetske časopise.

Bonus video: