Kolašinci ne mogu da se izbore sa mini deponijama

Obilaskom nekih od lokacija u prigradskim naseljima lako je uočiti deponije na svega dvadesetak metara od polupraznih kontejnera
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 07:27h

Ogroman broj mini deponija na području kolašinske opštine problem je pred kojim su trenutno nemoćni u JP Komunalnom. Kako kažu u tom preduzeću, takvo stanje ozbiljno ugrožava turistički imidž Kolašina.

"Nesavjesnost građana i nedostatak ekološke svijesti vidljiv je na mnogo mjesta, kada je riječ o odlaganju kućnog i ostalog smeća na javnim površinama. Nekoliko puta smo apelovali da nam se prijavi postojanje mini deponija na broj 020 865 455. To do sada nije dalo rezultate. Građani smeće svuda odlažu. Gotovo da je masovna pojava bacanja smeća u rijeke Tara, Svinjaču, kao i Pažnjski potok", rekao je tehnički direktor Igor Tatić.

Obilaskom nekih od lokacija u prigradskim naseljima lako je uočiti deponije na svega dvadesetak metara od polupraznih kontejnera. Ništa bolje stanje nije ni na lokacijama uz magistralu na prilazima Kolašinu.

Smeće ozbiljno ugrožava imidž Kolašina

"Dajemo sve od sebe da raagujemo na svaki poziv građana i sklanjamo te deponije, međutim, njihov broj je sada ogroman. Za vrijeme nevremena u februaru, smeće je bacano gotovo svuda, pa smo imali ogroman problem da ga ukonimo. No, bukvalno, ne možemo da stižemo da odvezemo sve količine i vrste smeća koje se odlažu na javnim površinama i zaista već narušavaju lijepu sliku Kolašina", rekao je Tatić.

U Kolašinu je tokom minulih godina veoma aktivno nekoliko NVO koje obavljaju edukaciju, ali i čiji članovi organizuju akcije čišćenja vodotoka rijeka. Već nekoliko godina ljeti se u Kolašinu organizuje i međunarodni kamp ekologa volontera koji čiste korita Tare i Svinjače i još nekoliko lokacija na području opštine. Minule godine dešavalo se da lokacije sa kojih su prethodnog dana volonteri ukonili smeće već narednog budu ponovo zatrpane različitim vrstama otpada.

Bonus video: