Protest LGBT Forum Progresa zbog ubistva transrodnih osoba

Prošlog mjeseca transrodna osoba je ubijena hicem u glavu dok je sjedjela u svojim kolima
13 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 20:13h

Aktivisti LGBT Forum Progresa okupljenjem ispred Turske ambasade u Podgorici, u srijedu u 11 sati i 30 minuta izraziće protest zbog nedavnog ubistva transrodnih osoba u Turskoj.

"Odlučili smo se za ovakav vid protesta u cilju veće vidljivosti problema kao i zbog vršenja većeg pritiska na Tursku vladu kako bi obratila pažnju na ove probleme i u što kraćem pokušala da ih riješi", objavili su aktivisti ove organizacije na Fejsbuku i dodali da se akcija neće održati samo u Crnoj Gori već i na međunarodnom nivou.

Prošlog mjeseca transrodna osoba je ubijena hicem u glavu dok je sjedjela u svojim kolima.

Istu nije bilo moguće identifikovati zbog nasilja koje je uslijedilo poslije ubistva.

Iste nedjelje, samo par dana kasnije, ubijena je druga transrodna osoba koja je imala svega 23 godine a izbodena je više od 40 puta do smrti.

Samo nakon nedjelju dana desio se još jedan napad od strane policijskog službenika koji je pucao u leđa transrodnoj osobi samo zbog toga što je odbila da plati kaznu i pobunila se zbog nepotrebnog nasilnog ponašanja istog.

"Zbog solidarnosti prema svojim kolegama u Turskoj a posebno prema ovim trans žrtvama, čiji broj za godinu dana u Turskoj poraste i do nekoliko desetina, LGBT Forum Progres planira mirni protest i predaju protestnog pismao koje je podržano od svih relevantnih međunarodnih LGBT (lezbejskih, gej, biseksualnih i transrodnih) i organizacija za ljudska prava te da, tokom trajanja mirnog okupljanja, položi cvijeće i fotografije nasilno ubijenih osoba", kažu iz LGBT Forum Progresa.

Volonteri ove organizacije najavili su da će napraviti banere, plakate i transparente kojim će iskazati negodovanje zbog ignorisanja vlade Turske prema ovakvim problema sa kojima se suočavaju LGB a posebno T osobe.

Galerija

Bonus video: