Svečana litija u Nikšiću: Desetine hiljada građana na ulicama

Litija koja ide već 16-u godinu zaredom okuplja veliki broj vjernika ne samo iz Nikšića, već iz svih krajeva Crne Gore pa i šire
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 19:23h

Dani Svetog Vasilija Ostroškog završeni su 12. maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Na današnji dan, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, prisustvovalo je nekoliko desetina hiljada građana.

Rijeka ljudi preplavila je oko 18 sati nikšićke ulice za vrijeme svečane litije koju su predvodili Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Irinej, Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije i episkop budimljansko- nikšićki Joanikije sa brojnim sveštenstvom.

Litija koja ide već 16-u godinu zaredom okuplja veliki broj vjernika ne samo iz Nikšića, već iz svih krajeva Crne Gore pa i šire.

Jutros, kao i noć uoči dana Svetoog Vasilja Ostroškog, manastir Ostrog pohodilo je na desetine hiljada vjernika, kako iz Crne Gore, tako i iz zemalja okruženja, Srbije, Republike Srpske, ali i iz Hrvatske, Makedonije, Austrije, Švajcarske, Njemačke i Bugarske, kako bi pristupili svecu.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se u trebinjski manastir Uspenija presvete Bogorodice.

U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639.godine.

Umro je 1671. godine a njegove mošti se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Galerija

Bonus video: