Bez dogovora o isporuci vode za hercegnovsku opštinu

Direktorica novskog Vodovoda kaže da Novom treba voda iz regionalnog vodovoda, naročito u budućem periodu zbog razvoja grada i izgradnje velikih turističkih kompleksa
69 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.05.2018. 14:52h

Iako su mjestima na hercegnovskoj rivijeri u ljetnim mjesecima potrebne dodatne količine vode, još nije dogovorena isporuka iz Regionalnog vodovoda. Javnog preduzeće Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje i Vodovod Herceg Novi nisu postigli dogovor o načinu i količini vode koja bi stizala iz tog sistema.

V.D. direktorica Vodovoda, Olivera Doklestić, kaže da su dali predlog da vodu preuzimaju tri mjeseca: u julu, avgustu i septembru, od kojih bi najveća količina, 30 l/s, bila tokom avgusta. Ona ističe da su ponudili maksimalnu cijeni od 0,75 eura po kubiku, plus PDV. Novljani bi za preuzetu vodu za tri mjeseca platgili 82 hiljade eura. Objašnjava da u ostatku godine ima dovoljno vode za cijelu teritoriju opštine.

Regionalnom vodovodu je to neprihvaljivo, jer kako objašnjavaju, njihovi mjerači ne mogu da registruju tako mali protok vode. Lani je z Regionalnog vodovoda stizalo oko 50 litara u sekundi.

“Ako bi ugovor bio na više mjeseci, onda je ponuđena niža cijena od 0,56 eura, za što bi trebalo izdvojiti još 40 eura“, prenijela je Doklestić.

Direktorica novskog Vodovoda kaže da Novom treba voda iz regionalnog vodovoda, naročito u budućem periodu zbog razvoja grada i izgradnje velikih turističkih kompleksa. Smatra da razgovore sa predstavnicima Regionalnog vodovoda treba nastaviti.

Podsjećamo da hercegnovska opština najveće količine vode oko 430 litara vode u sekundi dobija iz sistema Trebišnjica Plat, preko Konavala u susjednoj Hrvatskoj i oko 150 litara iz lokalnih izvorišta. Da nema gubitaka u mreži to bi bile dovoljne količine za grad sa preko 30 hiljada stanovnika.

Bonus video: