Komentari nisu uvijek u skladu sa kodeksom

Institut za medije je istraživao da li se u onlajn medijima poštuje kodeks novinara
65 pregleda 1 komentar(a)
Institut za medije, Foto: EU Info centar
Institut za medije, Foto: EU Info centar
Ažurirano: 26.05.2018. 08:28h

Onlajn mediji u Crnoj Gori ne primjenjuju u potpunosti odredbe kodeksa novinara i novinarki koji se odnose na onlajn komentare, zaključak je istraživanja koje je sproveo Institut za medije Crne Gore.

Istraživanjem je obuhvaćeno 36 portala.

Oblast onlajn medija niije u potpunosti regulisana zakonom, ali se odredbe kodeksa, koje se odnose na interna pravila komentarisanja, njihovu dostupnost čitaocima i na administriranje komentara, moraju poštovati.

"Kada je u pitanju onlajn komentarisanje, polovina onlajn portala nema objavljena pravila komentarisanja, dok njih šest ne omogućava onlajn komentarisanje. S druge strane, skoro trećina onlajn portala objavila je pravila komentarisanja, dok ih svega jedna desetina objavljuje na vidljivom mjestu, a petina na manje vidljivom mjestu za prosječnog čitaoca“, saopštila je Milica Bogdanović.

Na tribini, koja je održana juče, rečeno je da nije jednostavno administrirati brojne komentare koji se pojavljuju na portalima, te da je potrebno vagati između prava na slobodu govora i zaštite drugog lica, te da mediji moraju snositi odgovornost za objavljeno.

U većini analiziranih medija nema posebnog urednika, ili moderatora koji se bavi isključivo komentarima čitalaca, već sadržaj administriraju novinari i urednici.

Glavna i odgovorna urednica portala RTCG Olja Bulatovićkazala je da je najveći problem taj što nemaju dovoljno ljudi.

"Onaj broj koji imamo zadovoljava naše trenutne potrebe, ali naše trenutne potrebe nisu ono što su naši ciljevi“, kazala je Bulatovićeva.

Bonus video: