Mještani upozoravaju EPCG: Traktori stižu u centar Nikšića

"Nemamo više strpljenja i to će biti odgovor na zamajavanje EPCG", kazao je Branislav Đurković, predstavnik mještana Štedima
145 pregleda 0 komentar(a)
EPCG Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.05.2012. 17:40h

Mještani Štedima, čija imanja skoro svake godine plavi vještačka akumulacija Vrtac, protestovali su na vratačkoj brani tražeći od EPCG da konačno okonča njihov višedecenijski problem.

Nakon što su prije dva dana jasno poručili da imanja neće prodati manje od 14,3 eura po kvadratu, odlučili su da u ponedjeljak u 7.45 sati ispred upravne zgrade Elektroprivrede dođu sa nekoliko traktora natovarenim smećem, koje će pokupiti sa svojih imanja koja plave.

“Ostaje da odlučimo u ova dva dana hoćemo li smeće istovariti ispred upravne zgrade, ali najvjerovatnije hoćemo. Nemamo više strpljenja i to će biti odgovor na zamajavanje EPCG. Njihova ponuda od 6,50 eura po kvadratu za nas je neprihvatljiva i time samo kupuju vrijeme”, kazao je Branislav Đurković, predstavnik mještana.

Đurković napominje da su mještani, nezadovoljni procjenom vještaka poljoprivredne struke, angažovali svog vještaka

Oni su potvrdili navod iz EPCG da su njihovi preci potpisali dokumenta u kojima se odriču eksproprijacije, ali da je od 36 domaćina potpisnika tog dokumenta, 14 dobilo eksproprijaciju do 1985. godine, dok su preostalih 22 sudskim presudama dobijali odštetu nastalu usljed plavljenja imanja.

“Od tih 22 nijednom nije eksproprisano imanje, i sad ta imanja imaju oko 50 nasljednika, vlasnika parcela, a to smo mi koji ovdje protestujemo”, kazao je Đurković, dodajući da su od 2006. do 2010. sudskim putem dobijali nadoknadu štete, ali su se žalili na presude smatrajući da su zakinuti.

Đurković napominje da su mještani, nezadovoljni procjenom vještaka poljoprivredne struke koji je prošle godine obišao imanja i konstatovao da zemlja vrijedi svega 6,50 eura po kvadratu, angažovali svog vještaka koji je procijenio da je tržišna cijena u prosjeku oko 14,31 euro.

Bonus video: