Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi: Da budu primjer drugima

Pomoćnik ministra dr Mensud Grbović, prilikom uručivanja zahvalnica, istakao je da su u proteklih par godina vidljivi pozitivni pomaci
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 18:52h

Svečanim uručivanjem priznanja i simboličnih nagrada najzaslužnijim za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u protekloj godini, Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, obilježio je Dan dobrovoljnih davalaca.

Pomoćnik ministra dr Mensud Grbović, prilikom uručivanja zahvalnica, istakao je da iako trenutni procenat od 2,4 odsto ukupno ostvarenog davalaštva krvi u Crnoj Gori nije zadovoljavajući, kao ni svega 33 odsto dobrovoljnog doniranja, ipak su u proteklih par godina vidljivi pozitivni pomaci.

„Popravlja se učešće dobrovoljnih, u ukupnoj strukturi davalaca krvi, među kojima je sve više mladih ljudi, što je rezultat veće pažnje posvećene edukaciji i motivacije srednjoškolske i studenske omladine, u okviru aktivnosti transfuzioloških službi i Crvenog krsta“. kazao je Grbović.

U Bijelom Polju je nagrađeno 11 dobrovoljnih davalaca krvi, koji su je darivali od pet do četrdeset puta

Jedan od ciljeva ministarstva je, kako je kazao, prikupljanje krvi od dobrovoljnih, nenamjenskih davalaca, na nivou do najmanje četiri odsto od ukupnog stanovništva.

Predsjednik Crvenog krsta Vojislav Mijušković kazao je da bi sedam ovogodišnje nagrađenih davalaca u Podgorici, koji su krv dali više do 100 puta, treba da budu svima za primjer.

Zadovoljni i u Nikšiću

Dobrim rezultatima u prošloj godini zadovoljni su i u nikšićkom Crvenom krstu, koji je uručio priznanja davaocima krvi za 5, 10, 20, 30, 40, i 50 davanja.

Budući da je nikšićki Klub mladih Crvenog krstva 25, koji okuplja davaoce od 18 do 25 godina, nagrađen je republičkom nagradom, sekretar Crvenog krsta Milorad Drekalović je kazao da je ponosan što grad svake godine postaje prepoznatljiv po dobrovoljnom davalaštvu.

"Opštinski Klub dobrovoljnih davalaca krvi za nepunih pet mjeseci ove godine prikupio je 511 jedinica krvi"

“Sam podatak da je u prošloj godini dato više od 2.000 jedinica krvi sam za sebe govori. To je više od tri odsto ukupnih davanja krvi po čemu je Nikšić ubjedljivo prvi u Crnoj Gori. Zato i nije slučajno što se upravo iz Nikšića, već petu godinu zaredom proglašava najbolji klub u zemlji. Posebno raduje što je sve više mladih koji daju krv”, kazao je Drekalović.

U Bijelom Polju je nagrađeno 11 dobrovoljnih davalaca krvi, koji su je darivali od pet do četrdeset puta.

“Opštinski Klub dobrovoljnih davalaca krvi za nepunih pet mjeseci ove godine prikupio je 511 jedinica krvi, a prošle godine njegovi članovi su darivali 1.153 jedinice”, kazao je Gojko Šestović, predsjednik Kluba.

Dobrovoljni davaoci krvi (Foto: Crveni krst)

Navika davanja krvi

U Pljevaljima je uručeno 25 priznanja dobrovoiljnim davaocima krvi. Priznanje Crvenog krsta Crne Gore za pedeset puta datu krv dobili su Slobodan Vučinić i Milenko Popović.

Vučinić se sjeća da je prvi put krv dao jednoj ženi koja je bila na porođaju.

„Sad je dati krv za mene navika i ništa posebno, a opet je to lijep osjećaj, znati da si nekom pomogao. Davajući krv čovjek osmisli sebe, približi se drugom, postaje dio drugog i on postaje dio vas, i sve to vodi zbližavanju ljudi, kojeg danas, nažalost, sve manje ima”, kaže Vučinić, poznati pljevaljski pjesnik.

"Krv dajem od 1976. godine i poručio bih mladima da slijede primjer nas starijih"

Popović je juče, na dan svog rođenja 51. put dao krv.

„Spreman sam u svakom momentu da dam krv, u svako doba dana i noći. Krv dajem od 1976. godine i poručio bih mladima da slijede primjer nas starijih”, kaže Popović.

Klub dobrovoljnih davaoca krvi u Pljevljima broji više od 700 članova i u toku prošle godine dali su 372 litra krvi na raznim akcijama, što je rekord od kada Klub postoji.

Dao krv 102 puta

Među nagrađenima, zahvalnica je juče uručena i Zoranu Milović iz Berana, koji je do sada 102 puta donirao krv, a prvi put to je učinio još kao gimnazijalac.

„Zahvalnica je svakako motiv više da, darivajući krv, pomognem ljudima. Nadam se da ćemo mi biti primjer za mlade ljude da se odazivu akcijama dobrovoljnog davalaštva“, kazao je Milović.

On je rekao da će sa porodicom nastaviti da podržava slične akcije, sve dok budu u prilici i zdravlje im to dozvoli.

Galerija

Bonus video: