Promjene Ustava za razvoj nezavisnog pravosuđa

Sve nove države članice EU, rekao je Marković, mijenjale su Ustav pri kraju pregovaračkog procesa a Crna Gora je u taj projekat ušla prije početka pregovora
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 11:52h

Promjena Ustava je neophodna kako bi se u ranoj fazi prepoznali nedostaci i omogućio razvoj nezavisnog pravosuđa kao garant vladavine prava i demokratije, poručeno je sa rasprave o ustavnim promjenama i evropskim integracijama na Pravnom fakultetu.Potpredsjednik Vlade, Duško Marković, podsjetio je da sa najviših adresa u Briselu stižu jasne poruke da su ustavne promjene prioritet monitoringa Evropske komisije. „Prethodno je u Izvještaju o napretku rečeno da su zabrinuti zbog načina predlaganja i imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tružioca, kao i sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta koji omogućavaju nesrazmjeran politički uticaj. Imenovanje sudija Ustavnog suda, takođe nije usaglašeno sa evropskim standardima“, ukazao je on.Sve nove države članice EU, rekao je Marković, mijenjale su Ustav pri kraju pregovaračkog procesa a Crna Gora je u taj projekat ušla prije početka pregovora.„Promjena Ustava nameće se kao nužnost kako bi se u ranoj fazi prepoznali nedostaci i omogućio razvoj nezavisnog pravosuđa kao garant vladavine prava i demokratije“, smatra Marković.

„Zato se nadam da ćemo uraditi sve da bi počeli pregovore - zbog građana i njihove sigurnosti“, kazao je on

Evropski interes, kazao je on, je interes svih u Crnoj Gori.„Ne može se biti na evropskom putu samo kada treba da kritikujete Vladu za ono što radi a kada je neophodno i da sami donesete odluke, onda Evropa može i da sačeka“, rekao je Marković i dodao da pod monitoringom Brisela nije samo Vlada već svi u državi.„Zato se nadam da ćemo uraditi sve da bi počeli pregovore - zbog građana i njihove sigurnosti“, kazao je on.Prema njegovim riječima, promjene Ustava nijesu jedino polje na kojem se osvajaju standardi nezavisnog, pouzdanog i efikasnog pravosuđa. „Taj proces teče i na podustavnom nivou, kvalitetnom implementacijom novodonijetih sistemskih zakona: o sudovima, o državnom tužilaštvu i o Sudskom savjetu“, ukazao je on.

Marković: Ustav štiti pojedincaPredsjednik Ustavnog suda, Milan Marković, napomenuo je da se najviši pravni akt temelji na jednakosti građana i zadatak pravne države sastoji se u jamčenju slobode građana i pravne obaveznosti vlasti a ne u sankcionisanju.„Ustavom se pojedinac štiti od samovolje zakonodavca. Ustav ne koči razvoj društva nego ga podstiče i osigurava – drži ravnotežu između stabilnosti i napretka“, pojasnio je on.

Krećemo se, rekao je Marković, rješenjima koje ima Sud u Strazburu, ali "potpuna nezavisnost ustavnog sudstava ne može se obezbijediti bez finansijske nezavisnosti"."Da bi bio bolji rad institucija treba pristupiti ustavnim promjenama a sve u interesu građana", zaključio je Marković.

Radulović: Stvarati za buduće generacijeDekan Pravnog fakulteta, Drago Radulović, poručio je da svako treba da djeluje u svom vremenu i da je dužan da stvara za buduće generacije. „Zato je naša dužnost da stvaramo temeljite zakone kodifikacije koje u suštini čine naš kulturni identitet, kako bi nas spojile sa svijetom“, naveo je on.

Prema riječima Radulovića, tema ustavne promjene i evropske integracije je, kao politička i pravna, uvijek aktuelna.Predstavnik Višeg državnog tužilaštva, Veselin Vukčević, rekao je da je rasprava najbolja prilika da se rasprave brojna pitanja koja će doprinijeti usvajanju ustavnih promjena.Organizatori rasprave su Institut za pravne studije i Pravni fakultet, uz podršku ambasade Austrije u Crnoj Gori i Merkur sistema.

Galerija

Bonus video: