Predsjednik sindikata "Albatrosa" tužio vlasnika za mobing

Ističe da je uprava uslovljavala radnike da potpišu aneks ugovora o smanjenju zarada prijeteći otkazima svakom ko to ne učini
128 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 07:05h

Predsjednik sindikata hotela Albatros Velizar Čović tužio je vlasnika, kompaniju IBG iza koje stoji ruski kapital i upravu na čelu sa direktorom Džemalom Bušatlićem za mobing i taj predmet trenutno je pred Višim sudom u Podgorici.

Osnovni sud u Ulcinju, odbio je tužbu Čovića kao neosnovanu, jer kako je navedeno u presudi, u radnjama i postupcima tuženih nijesu utvrđeni elementi diskriminacije i šikaniranja.

Čović ipak vjeruje da će na sudu istjerati pravdu i dokazati da je u prethodnih nekoliko godina nad njim vršen svojevrstan vid mobinga. On tvrdi da je sve počelo nakon što je uprava u dva navrata radnicima nezakonito smanjila plate a on podnio žalbe nadležnim inspekcijama, koje su, prema njegovim riječima, to i potvrdile.

"Posljednjeg dana zadanog nam roka i ja sam potpisao bojeći se otkaza. Nažalost, žalba inspekciji nije stigla na vrijeme jer kada su inspektori došli, mogli su da konstatuju da je sve po zakonu, odnosno da je aneks sporazumno zaključen".

"Od tada počinje moja golgota u hotelu. Šalju me tobože na slobodne dane iako znaju da ih nemam. Smjenjuju me sa mjesta šefa sale a nakon što je država blokirala račun zbog neuplaćivanja doprinosa, šire mržnju prema meni govoreći radnicima „da plate kasne zbog Čovića" kazao je Ćović "Vijestima" i dodaje da tu ne prestaje progon.

"Iseljavaju moju familiju iz jedne od vila, koju sam dobio na korišćenje, navodno zbog rekonstrukcije i isključenja sa elektromreže. Da to nije bio razlog, potvrđuje i činjenica da su neposredno poslije toga, u drugu vilu uselili drugu porodicu radnika, bezrezervno odanim njima. Za razliku od mene i većine radnika, oni ljudima odanim sebi povećavaju zarade, daju povišice i otpremnine" tvrdi Čović.

Ističe da je uprava uslovljavala radnike da potpišu aneks ugovora o smanjenju zarada prijeteći otkazima svakom ko to ne učini.

Bušatlić je rekao da ni ta tvrdnja Čovića nije istinita."Čović ima treći stepen, a čovjek koji ga je zamijenio četvrti"

"Posljednjeg dana zadanog nam roka i ja sam potpisao bojeći se otkaza. Nažalost, žalba inspekciji nije stigla na vrijeme jer kada su inspektori došli, mogli su da konstatuju da je sve po zakonu, odnosno da je aneks sporazumno zaključen. Treba li reći da sam prethodno uzaludno pokušavao da upravu i predstavnike vlasnika u Odboru direktora odgovorim od tog nauma" ispričao je Čović uz tvrdnju da su svi radnici, a ne samo on, bili žrtve ucjene Bušatlića.

On je naveo da u postupcima i radnjama uprave i predstavnika vlasnika „sigurno ima elemenata mobinga, korupcije i nepotizma”. Bušatlić je juče "Vijestima" kazao da ne razumije zašto Čović pokušava lažno da ga optuži.

"Ništa od toga nije istina. To je utvrdio i sud i sada mu je vjerovatno krivo što njegove neistine nijesu prošle" kazao je Bušatlić.

Dvije zvjezdice a sistematizacija kao u Splendidu

Čović je naveo da je sistematizacija izdignuta na nivo Splendida iako je Albatros hotel sa samo dvije zvjezdice koji se može uporediti sa nekim studentskim domom na Balkanu.

"Samo je poslovođa radne jedinice usluživanje imao traženu kvalifikaciju a svi ostali, uključujući i mene, nižu za stepen ili dva. Uprkos tome, svi oni ostaju na funkcijama osim mene. Ironija je i da su na moje mjesto opet doveli čovjeka koji nema kvalifikacije za tu funkciju i pride mu dali veću platu" kazao je Čović.

Bušatlić je rekao da ni ta tvrdnja Čovića nije istinita."Čović ima treći stepen, a čovjek koji ga je zamijenio četvrti" kazao je Bušatlić.

Bonus video: