Herceg Novi: Projekat o aktivnom učešću građana u procesu odlučivanja

Predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Bigović istakao je da je na putu naše države da postane punopravna članica EU jedna od krucijalnih stvari regionalna saradnja
95 pregleda 1 komentar(a)
Tips 4 EU, Foto: Slavica Kosić
Tips 4 EU, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.05.2018. 14:58h

Projekat „Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju – „Tips4EU“ koji se održava u Herceg Novom okupio je partnere iz pet zemalja: Bugarske, Italije, Srbije, Portugala i Rumunije , saopštili sui z lokalne uprave.

„Kao što mu ime kaže, „Tips for EU“ je projekat koji afirmiše demokratiju, promoviše aktivnije učešće građana u procesima odlučivanja i želi da približi način funkcionisanja Evropske unije, a namijenjen je mladim ljudima. Ovako određen, on nam je važan jer odgovara smjernicama kojih se držimo na lokalnom nivou – demokratičnost, transparentnost i afirmacija mladih. Pored toga, ovaj projekat je bitan za naš grad zbog povezivanja sa brojnim partnerima“, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Njih oko četrdeset danas je, na samom početku susreta, pozdravio i predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović.

Predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Bigović osvrnuo se na pregovarački proces Crne Gore za pristupanje Evropskoj Uniji i opredjeljenje naše zemlje da postane punopravna članica, te istakao da je na tom putu jedna od krucijalnih stvari za našu zemlju upravo regionalna saradnja. On je u nastavku prezentovao projektnim partnerima aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, polazeći od političkih, ekonomskih i socijalih kriterijuma koje je potrebno ispuniti u narednom periodu i izazova koje to podrazumijeva.

„Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju - Tips4EU“ je projekat podržan kroz program Evropa za građane. Dvodnevni događaj u Herceg Novom četvrti je u nizu koji se organizuje kao dio planiranih aktivnosti, a tokom kojeg će predstavnici partnera učestvovati u diskusijama i simulacijama.

“Projekat je namijenjen mladim ljudima, koji nisu u procesu formalnog sticanja obrazovanja niti zaposleni, a čiji je broj sve veći i značajniji u EU zemljama u reguionu. Cilj je da predstavnicima ove društvene grupacije u zemljama-partnerima približi Evropsku uniju kao instituciju i upozna ih sa ključnim alatima koji im mogu poslužiti za jačanje učešća u procesima odlučivanja”, naveli sui z lokalne uprave.

Bonus video: