Baković: Žene u Crnoj Gori su i dalje diskriminisane

Baković je naveo da prema istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava svaki treći ispitanik vjeruje da su žene u Crnoj Gori diskriminisane
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 10:46h

Crna Gora ima dobre institucionalne pretpostavke za postojanje rodne ravnopravnosti, ali žene su u praksi i dalje diskriminisane, kazao je danas ombudsman Šućko Baković.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, koji je razmatrao Izvještaj o radu ombudsmana za prošlu godinu, rekao da organi državne i lokalne uprave moraju preduzimati mjere za ravnopravniju zastupljenost žena.

Baković je naveo da prema istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava svaki treći ispitanik vjeruje da su žene u Crnoj Gori diskriminisane.

On je saopštio da je u prošlog godini ombudsman primio 797 pritužbi što je 42 odsto više u odnosu na 2010. godinu.

Najviše pritužbi, kako je kazao, bilo je na račun rada državne uprave i sudova, a slijede javne službe, lokalne samouprave i policija.

"Manje pritužbi ne znači da je evidentan napredak u poštovanju prava žena, smanjenje može biti uzrokovano time da se žene izbjegavaju da žale jer se plaše posljedica"

Od ukupnog broja novoprimljenih pritužbi - 450 su podnijeli pojedinci, 208 nevladine organizacije, 48 grupe građana, 13 je ombudsman pokrenuo na sopstvenu inicijativu, a podnosilac jedne pritužbe je anoniman.

Baković je precizirao da je nakon sprovedenog ispitnog postupka okončano 494 slučajeva ili 72 odsto od ukupnog broja pritužbi. Od toga broja, ombudsman je u 201 slučaju utvrdio da nije bilo povrede prava.

On je kazao da su žene podnijele 131 pritužbu, što je neznatno manje u odnosu na 2010. godinu.

"Manje pritužbi ne znači da je evidentan napredak u poštovanju prava žena, smanjenje može biti uzrokovano time da se žene izbjegavaju da žale jer se plaše posljedica", rekao je Baković.

Stanje nezadovoljavajuće

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista pohvalio je rad ombudsmana i pitao ga da li ima napretka u poštovanju ljudskih prava u odnosu na prethodni izvještaj.

Baković je rekao da se u zaključcima Izvještaja konstatuje da se pored ostvarenog napretka stanje ljuskih prava ne može ocijeniti zadovoljavajućim.

On je rekao da se uglavnom radi o pojedinačnom kršenju ljudskih prava navodeći da se svi subjekti društva moraju angažovati da bi se zabilježio napredak u toj oblasti.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ervin Spahić kazao je da bi se trebali uraditi i statički podaci koliko je žena, po polnoj i nacionalnoj osnovi, zaposleno u državnim i organima lokalne uprave.

Odbor da bude aktivniji

Predsjednik Odbora Nada Drobnjak kazala je da treba ohrabriti i muškarce da podnose prijave po polnoj diskriminaciji.

"Odbor se mora aktivirati na promovisanju rodne ravnopravnosti, ali u društvu postoji još odbojnost prema tim temama", pojasnila je ona.

Odbor je usvojio zaključak kojim se poziva Skupština da usvoji Izvještaj o radu ombudsmana.

Današnjoj sjednici nijesu prisustvovali poslanici opozicije.

Bonus video: