Berane: Nakon više decenija se vratile rode

Bijele rode koje su se nastanile u Beranama, vjerovatno će tu ostati do kraja gniježđenja
6 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 19:26h

Jedan par bijelih roda po prvi put je poslije više decenija napravio gnijezdo u Crnoj Gori, na jednom električnom stubu u Polimskoj ulici u Beranama.

Ornitolog Darko Saveljić, koji je tim povodom sa saradnicima boravio u Beranama, potvrdio je da je to trenutno jedino gniježđenje bijele rode u Crnoj Gori.

„Zanimljivo je da je bijelih roda do sada bilo u svim zemljama u našem okruženju, u Bosni, na Kosovu, u Albanji, u Hrvatskoj, u Srbiji, a kod nas, i pored izvanrednih uslova nije je bilo dugo vremena. Ta činjenica je i za strane eksperte bila vrlo čudna. Bijela roda je kod nas do sada registrovana samo u prolazu u okolini Plavskog jezera, ali se do ove godine nije gnijezdila“ objašnjava Saveljić.

On kaže da su u Zavodu za zaštitu prirode dojavu o gnijezdu bijele rode u Beranama dobili preko volontera Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

„Ovo je sada dvjesta šesta gnjezdarica u Crnoj Gori, ali najrjeđa. Radi se o paru, mužjaku i ženki, koji su odabrali baš ovaj stub u ovoj prometnoj ulici, i nas je prosto pozitivno iznenadio odnos ljudi koji žive u okolini i koji čuvaju rode“, rekao je Saveljić.

Radi se o paru, mužjaku i ženki, koji su odabrali baš ovaj stub u ovoj prometnoj ulici

On je dodao da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina.

„Ona se ne plaši ljudi, a mi pozivamo stanovnike Berana da čuvaju ovaj divan primjerak para bijelih roda dok boravi u njihovom gradu. Ne treba da je hrane. Mi smo ispitali okolinu i vidjeli da je ona u blizini rijeke i da sama može da pronađe dovoljno hrane“, kaže Saveljić.

Ostaće do kraja jula?

Prema njegovim riječima, bijele rode koje su se nastanile u Beranama, vjerovatno će tu ostati do kraja gniježđenja.

„To je negdje do kraja jula mjeseca, kada će kao i sve ptice selice krenuti prema jugu. Vrlo je važno reći da ako njeno gniježđenje uspije ove godine, sljedećih godina bijele rode u Crnoj Gori bismo mogli očekivati u većem broju, odnosno više parova“, priča Saveljić.

On nema odgovora na pitanje zašto je bijela roda, pored idealnih sredina kao što su Skadarsko ili Plavsko jezero, odabrala baš Berane, ali kaže da stanovnici ovog grada imaju privilegu da joj poslije toliko vremena budu domaćini.

„Ovo bi trebalo da bude veliki događaj za grad. U razvijenim evropskim sredinama prave se festivali rode i slavi se njen dolazak. U Evropi se izdvajaju milioni evra za njenu zaštitu. U nekim mjestima gdje se uobičajeno gnijezdi prave se i posebni stubovi i pripreme za njen doček. Ovo je zaista veliki događaj za Crnu Goru, dolazak bijelih roda poslije ko zna koliko vremena“, dodaje Saveljić.

Dobar znak

Članovi popularne fejsbuk grupe „Luka Berane“ fotografije rode već su izbacili na svoj sajt i objašnjavaju u šali da je sve počelo sa njihovim projektom „izvođenja Berana na more i pravljenja luke“.

„Ovo je dobar znak koji govori u prilog tome da je naš projekat ’Hoćemo luku’ vrlo realan i ozbiljan, i da je taj projekat šansa da Berane postane razvijeni primorski mediteranski grad“ kaže portparol „Luke Berane“ Gojko Cimbaljević.

On dodaje da za razliku od ulcinjske solane, koja je nekada bila najveće stanište ptica, a koje ubrzano nestaje, Berane postaje novo utočište za selice.

„Luka Berane pruža sigurno utočište i prosperitet i ptičjim vrstama i svojim stanovnicima“, kaže Cimbaljević.

Izazvale kratak spoj

Par bijelih roda na jednom električnom stubu u Polimskoj ulici u Beranama primijećene su još prije desetak-petnaest dana, ali niko nije znao o kakvoj rijetkoj vrsti se radi.

Mještani naselja gdje su rode svile gnijezdo za oduševljenjem su primili ove vijesti. Rodama nijesu naudili čak ni električari, koji su morali intervenisati na tom stubu, jer su rode prilikom pravljenja gnijezda izavale kratak spoj.

„Danima smo tražili gdje bi spoj mogao da bude. I onda smo riješili da pogledamo na tom stubu. Ispostavilo se da su rode, donoseći granje za gnijezdo, donijele i parče žice kojim je napravljen kratak spoj. Izvukli smo to parče žice i riješili problem, a rode nijesmo uznemirili i nijesmo im ništa poremetili“, priča jedan od električara.

Galerija

Bonus video: