Asistentima za brigu o djeci sa posebnim potrebama plata kasni već tri mjeseca

U vrtiće JPU “Ljubica Popović”ove godine upisano je i dvadeset jedno dijete sa teškoćama u razvoju
133 pregleda 0 komentar(a)
Asistent, Foto: Zoran Đurić
Asistent, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.05.2012. 18:37h

Asistentima u Javnoj predškolskoj ustanovi „Ljubica Popović” i „Đina Vrbica” koji su počevši od prošle godine angažovani posredstvom Zavoda za zapošljavanje, da bi vodili brigu o djeci sa posebnim potrebama u tim ustanovama, već tri mjeseca nijesu isplaćene plate.

"Asistenti kojih je tokom prošle godine angažovano oko deset u obje predškolske ustanove, početkom marta ove godine ponovo su primljeni da rade, od kada nijesu dobijali mjesečne zarade. Iako je rečeno da će zbog nedostatka finansijskih sredstava ove godine biti primljen manji broj asistenata, svi prošlogodišnji opet su pozvani na posao", objasnio je sagovornik „Vijesti”.

S obzirom da prošle godine nije bilo problema sa isplatom zarada, kako je on dodao, ove godine asistentima je objašnjeno da je za isplate odgovoran isključivo Zavod za zapošljavanje, a ne predškolske ustanove sa kojima je potpisan ugovor o radu, te da oni zbog određenih problema u realizaciji samog projekta nijesu u mogućnosti da isplate primanja koja duguju.

U vrtiće JPU “Ljubica Popović”, sa ostalim mališanima, ove godine upisano je i dvadeset jedno dijete sa teškoćama u razvoju.

U svakoj uzrasnoj grupi smješteno je najviše dvoje djece, a kako su ranije kazali za “Vijesti” iz te ustanove, roditelji posljednjih godina pokazuju sve veće interesovanje da im povjere brigu o njihovom djetetu i time omoguće njegovu punu integraciju, pod jednakim uslovima, koji postoje za ostalu djecu.

Reforma obrazovanja u Crnoj Gori poseban akcenat stavila je na uključivanje djece sa posebnim potrebama na svim nivoima, predškolskog i školskog vaspitanja i obrazovanja.

Zakon o obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama donesen je 2004. godine, a četiri godine kasnije usvojena je i Strategija inkluzivnog obrazovanja od 2008. do 2012.

Tako su stvorene pretpostavke da nijedno dijete ne bude isključeno iz svih aspekata obrazovanja i da se ono svakom djetetu obezbijedi u skladu sa njegovim interesovanjima, mogućnostima i potrebama.

Biće para, ali ne znaju kada

Iz Zavoda za zapošljavanje uvjeravaju da će personalnim asistentima uskoro biti isplaćeni lični dohoci, ali nijesu mogli da preciziraju kojom dinamikom isplate.

"To je projekat od izuzetno velikog značaja za Zavod, koji je ove godine kasnio sa realizacijom, što je uslovilo i kašnjenje isplate mjesečnih primanja.

Zavod je prepoznao značaj rada personalnih asistenata sa djecom sa posebnim potrebama tako da ćemo nastojati u što skorije vrijeme da isplatimo plate koje im dugujemo", naveli su u odgovorima „Vijestima” iz Zavoda.

Bonus video: