Sedam decenija osmjeha Ljuba Čupića

Polaganjem cvijeća i svečanim akademijama obilježen 9. maj, najsvečanije bilo u Nikšiću
93 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 15:56h

Polaganjem vijenaca i svečanim akademijama, u Crnoj Gori je obilježen 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Najsvečanije je bilo u Nikšiću, gdje su SUBNOR i antifašisti Crne Gore i Nikšića zajedno sa izviđačima organizovali svečanu akademiju koja je bila posvećena 70-godišnjici od smrti Čedomira-Ljuba Čupića i Joke Baletić.

“Sjećamo se legendarnog Ljuba Čupića i njegovog prkosnog osmijeha pred bajonetima, Joke Baletić i njene hrabrosti, kada je omča oko vrata ugasila jednu herojsku mladost. Sjećamo se svih 11.000 boraca koliko ih je iz nikšićkog sreza učestvovalo u NOB-u, sjećamo se i 501 nosioca partizanske spomenice i 48 narodnih heroja“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić.

O životu dvadesetdevetogodišnjeg studenta prava i njegovom herojskom osmjehu, o djevojci koja je vezanim rukama namakla sebi omču na vrat, govorio je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Andrija Nikolić.

Ljubo Čupić je 9. maja 1942. godine strijeljan na Petrovoj glavici u starom groblju, dok je njegova drugarica po pušci i idejama Joka Baletić obješena istog dana u poslijepodnevnim satima ispod Trebjese. Grob Ljuba Čupića su obišli predstavnici antifašista i SUBNOR-a, izviđači, komunisti, mladi SDP-a. Bila je tu i Dragica-Gaga Abramović, koja sada živi u Podgorici i koja je jedina osoba koja vodi računa o grobu nikšićkog Če Gevare. Ne radi ona to zato što je član porodice već zbog slike koju još iz djetinjstva čuva u srcu – Ljubove podignute svezane ruke u znak pozdrava, osmijeh koji prkosi smrti, ponos i gordost koja se rijetko sreće.

„Drago mi je što je danas toliko ljudi došlo i što se polako vraća uspomena na njega. Još sam srećnija što se mladost vraća pravim vrijednostima“, kazala je Abramović.

Delegacija koju su činili predstavnici SUBNOR-a i antifašista, Opštine Nikšić i Vojske položila je vijenac na spomenik pod Trebjesom. To isto su uradili i članovi JKPCG, izviđači i SDP.

U Tivtu istaknute zastave

NVO Generalni konzulat SFRJ obilježila je 9. maj – Dan pobjede na fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Na prostorijama konbzulata u Ulici palih boraca bile su istaknute zastave među kojima je prednjačila stara jugoslovenska trobojka sa petokrakom, a generalni konzul Marko Perković je u kafiću simboličnog imena „Victoria“, priredio svečani koktel za sve poštovaoce narodnooslobodilačke borbe. Među prisutnima bio je i „vojni ataše“ konzulata SFRJ, jedini još živi učesnik NOR-a iz Tivta, 94-godišnji major JRM Ivan Vulanović.

Kako se čulo, predstavnici Generalnog konzulata SFRJ juče namjerno nisu prisustvovali ceremoniji polaganja vijenaca na spomenik palim borcima „zbog personalne lakrdije“ koja obilježava činjenicu da u Tivtu postoje dva udruženja boraca – UBNOR koji je pod kontrolom DPS i OBNOR-jugoslovenska opcija.

Polaganje vijenca na Gorici, foto: Zoran Đurić

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i u Bijelom Polju je obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom. Dan Pobjede obilježen je i u Baru. Delegacija SUBNOR-a položila je vijenac na spomen-ploču u Domu Revolucije u Baru. Članovi Udruženja saveza boraca 1941-1945.godine, podružnice u Gusinju zajedno sa poštovaocimaNOR-a, posjetili su spomen obilježja boraca NOR-a i odali im počast.

Vujanović da ne dozvoli sahranu njemačkih vojnika

Povodom 9.maja – „Dana pobjede nad prošlim fašizmom“, a u kontekstu namjere Vlade Crne Gore da u krugu kasarne VCG u Danilovgradu sahrani posmrtne ostatke vojnika njemačkog Vermahta koji su u Crnoj Gori poginuli tokom Drugog svjetskog rata, Perković je uputio otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore i vrhovnom komandandtu crnogorskih oružanih snaga Flipu Vujanoviću sa zahtjevom da „spriječi posrnuće sa najvišeg mjesta na antifašističkoj ljestvici koje država Crna Gora, na čijem je čelu, zauzima.“

On je Vujanovića podsjetio i na izjavu premijera „druga Igora Lukšića koji je rekao da NVO sektor treba da pomogne Vladi i državi gdje Vlada to nije u mogućnosti da uradi.“

Bonus video: