XXVI Međunarodna filozofska olimpijada u Crnoj Gori

Ovo nadmetanje, čiji je radni jezik engleski, okupilo je stotinu srednjoškolaca iz pedeset država Evrope, SAD, Japana, Kine, Argentine, Brazila, Kostarike, Indije, Rusije, Australije... sa stotinu profesora i desetoro počasnih gostiju
565 pregleda 0 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 24.05.2018. 15:41h

U Baru je otvorena XXVI Međunarodna filozofska olimpijada (IPO) u organizaciji Udruženja profesora filozofije i Federacije svjetskih udruženja filozofa (FISP) i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete Crne Gore. Pod pokroviteljstvom UNESCO, IPO predstavlja jedno od dva največa i najprestižnija svjetska takmičenja srednjoškolaca.

Ovo nadmetanje, čiji je radni jezik engleski, okupilo je stotinu srednjoškolaca iz pedeset država Evrope, SAD, Japana, Kine, Argentine, Brazila, Kostarike, Indije, Rusije, Australije... sa stotinu profesora i desetoro počasnih gostiju. Takmičenje se sastoji od pisanja eseja na zadatu temu, u roku od četiri sata, a ovogodišnja tema je životna okolina

"Pokroviteljstvo UNESCO znači da se ovom takmičenju daje največa moguča vrijednost, a svi njegovi učesnici, bez obzira da li su osvojili medalju ili ne, samo sa uvjerenjem da su nastupali dobijaju dodatne poene i stipendije za upis na elitine univerzitete. Nažalost, to još nije praksa kod nas, jer u Crnoj Gori pobjednici državnog takmičenja iz filozofije , odnosno kvalifikacija za IPO, ne dobijaju bodove za upis na fakultet, z arazliku od pobjednika drugih školskih državnih takmičenja", kazala je ”Vijestima” predsjednica Organizacionog komiteta Olimpijade prof. Jasminka Milošević, generalni sekretar Udruženja profesora filozofije Crne Gore i članica UO IPO.

Milošević je na podršci u Baru zahvallila Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi, Rotarijancima, “Alegri”, Gradskom restoranu i “Turistu”, te ”Princesu”. Ističući da su u Baru sada na IPO i neki od najpoznatijih profesora filozofije na svijetu, ona je dodala da FISP postoji zvanično šezdeset, “a nezvanično več 130 godina”, te da je prvi ovakav skup organizovan još 1900.

IPO će biti zatvoren podjelom medalja u subotu veče u sali SO Bar, a neformalno zatvaranje je u nedjelju u podne u hotelu “Prinses” koji je ugostio Olimpijadu.

Bonus video: