Da li će nelegalni graditelji "iskupiti" grijeh kao Hajdinaga i Keljmendi

Osim Keljmendija ugovore sa Hajdinagom sklopili su i bivši visoki opštinski zvaničnik Maksut Rejzi, izvjesni Vlado Vuković i Džemal Ravja
253 pregleda 1 komentar(a)
Hajdinaga, Foto: Ulqini.de
Hajdinaga, Foto: Ulqini.de
Ažurirano: 09.05.2012. 14:29h

Odluka Tužilaštva da odustane od gonjenja bivšeg gradonačelnika Ulcinja Gzima Hajdinage i kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija zbog sklapanja spornih ugovora, otvorila je pravnu dilemu šta će biti sa preostala 54 nelegalna graditelja koji su sa gradonačelnikom takođe zaključili ugovore o akontativnoj naplati komunalne takse.

Osim Keljmendija, prema podacima saopštenim na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, sporne ugovore sa Hajdinagom sklopili su i bivši visoki opštinski zvaničnik Maksut Rejzi, koji je uplatio 80 hiljada eura, izvjesni Vlado Vuković sa 55 hiljada i direktor Veterinarske ustanove “Veterinum” Džemal Ravja sa 30 hiljada.

Ugovore su sklopile i firma Hermetik sa 92 hiljade, kontroverzni ulcinjski biznismen Mujo Redža sa 180 hiljada, aktuelni potpredsjednik Opštine Džaudet Cakuli sa 150 hiljada eura, Otrantkomerc sa 200 hiljada eura, Hilmija Franca sa 50 hiljada eura, Nadežda Sorokina sa 58 hiljada eura, kao i firma Dolaku sa 50 hiljada eura.

Ugovor sa Hajdinagom sklopio je aktuelni šef ulcinjskog DPS Ljoro Nrekić, koji je opštinski budžet ojačao sa skromnih tri hiljade eura.

Nezakoniti ugovori

Ulcinjska opština je nezakonitim ugovorima o akontativnoj naplati takse inkasirala oko 2,5 miliona eura, a aktuelni gradonačelnik Nazif Cungu tvrdi da je od te sume na planove potrošeno nešto preko milion.

Osnovni državni tužilac u Ulcinju Zoran Škopelja nije htio da komentariše „nagodbe“ sa Keljemendijem i Hajdinagom

“I ranije smo govorili da su ta sredstva nenamjenski trošena”, podsjetio je Cungu.

Iako je Hajdinaga priznao da je zloupotrijebio službeni položaj, tužilaštvo je odlučilo da bivšem gradonačelniku omogući da grijehe okaje uplativši 10 hiljada eura ulcinjskom porodilištu. Istu sumu je u humanitarne svrhe školi i vrtiću uplatio i Keljmendi, nakon što je priznao da je hotel “Kaza grande” gradio bez dozvole.

Takvu odluku tužilaštvo je donijelo primijenjujući institut odloženog krivičnog gonjenja, koji predviđa da državni tužilac može odložiti krivično gonjenje za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Osnovni državni tužilac u Ulcinju Zoran Škopelja nije htio da komentariše „nagodbe“ sa Keljemendijem i Hajdinagom, ne želeći da odgovori kako će tužilaštvo tretirati ostale nelegalne graditelje, s obzirom na to da su neki gradili bez dozvole dok su drugi imali dozvolu ali su prekoračili gabarite i za nekoliko hiljada kvadrata.

Opozicija: Tužilaštvo ohrabrilo korupciju

Advokat Branislav Lutovac tvrdi da se institut odloženog gonjenja primjenjuje kada je šteta zbog zloupotrebe službenog položaja ispod tri hiljade eura, dok je u slučaju veće štete kazna do osam godina.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović smatra da je brzim okončavanjem istrage protiv Hajdinage i Keljemendija, tužilaštvo nastavilo da štiti kriminalce

“Čisto sumnjam da u tako krupnim poslovima može da bude tako minorna šteta. Ja sam zaključivao ovakve sporazume u slučajevima sitne krađe, prevare, pronevjere, ali, kako je tužilaštvo došlo do iznosa da je iznos štete koji je nanijet društvenoj zajednici manji od tri hiljade eura zaista ne znam”, rekao je on agenciji MINA.

U opoziciji smatraju da je tužilaštvo u Ulcinju ohrabrilo korupciju među javnim funkcionerima. Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović tvrdi da se time šalje poruka da svako ko se nepošteno obogatio, grijehe može okajati ako dijelić novca uplati državi.

“Po tome bi nakon svih optužbi za korupciju, šverc i organizovani kriminal, koje sa raznih adresa stižu na račun Mila Đukanovića, on bi trebalo da uplati u budžet stotinjak hiljada eura i da potom svima zapuši usta. Tako bi neko od njegovih prijatelja tajkuna trebalo da se pruži za cijelih 50 hiljada. To je nedopustivo”, upozorio je Danilović.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić smatra da nakon odluke tužilaštva Hajdinaga ne bi smio više da bude na javnim funkcijama

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović smatra da je brzim okončavanjem istrage protiv Hajdinage i Keljemendija, tužilaštvo nastavilo da štiti kriminalce, umjesto da ih progoni.

Izlaz za koalicionog partnera

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić smatra da nakon odluke tužilaštva Hajdinaga ne bi smio više da bude na javnim funkcijama. Ukoliko odluka tužilaštva ne prekine Hajdinaginu političku karijeru, smatra Raonić, odgovorne institucije će poslati poruku da je korupcija među funkcionerima normalna.

"Da li se kroz primjenu instituta odloženog krivičnog gonjenja, ostali počinioci sličnih djela stimulišu ili destimulišu da rade slične stvari. Kako je svrha kažnjavanja društvena osuda, uticaj na počinioca i sve ostale da takva djela više ne čine, uticaj na svijest građana, onda se može reći da kroz ovu kaznu, nije učinjena svrha kažnjavanja, već se samo popravila statistika, simulirala spremnost da se počnemo boriti protiv korupcije, a u stvari se našao izlaz za koalicionog partnera, koga očekuje visoko mjesto u administraciji”, smatra on.

Bonus video: