Vojska će morati da plati 4.8 miliona za bespravno knjiženje stanova

O tome su počeli i pregovori sa Ministarstvom finansija o izmirenju obaveza u 36 mjesečnih rata, koje bi regulisao protokol koji bi bio potpisan
0 komentar(a)
Osnovni sud Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Osnovni sud Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.05.2012. 10:31h

Vojska Crne Gore moraće da plati JP Komunalno-stambeno iz Herceg Novog oko 4,8 miliona eura kao nadoknadu za stanove na koje se bespravno uknjižila Vojska Jugoslavije, ako Vrhovni sud potvrdi odluku apelacionog suda. Time bi trebalo da bude okončan petnaestogodišnji sudski spor .

Prema sporazumu nekadašnjeg SIZ-a stanovanja i Vojske Jugoslavije, u hercegnovskom naselju Savina devedesetih godina prošlog vijeka izgrađeno je 9.100 kvadrata stambenog prostora, od kojih je 60 odsto trebalo da pripadne Vojsci, a 40 odsto SIZ-u. Suprotno dogovoru, Vojska se uknjižila na sve stanove.

JKSP već ima okvirni plan u šta bi sredstva mogla biti utrošena - u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju glavne gradske ulice, zelene pijace i izgradnju novog groblja

Zato je Sud odredio naknadu koju je Vojska trebalo da uplati SIZ-u stanovanja, odnosno njegovom pravnom nasljedniku Komunalnom preduzeću, koje je podnijelo tužbu u decembru 1997. godine.

Sud je odredio nadoknadu štete od 2,19 miliona eura plus kamata od dana podnošenja tužbe, što sve skupa iznosi blizu 4,8 miliona. Kamata koju je odredila Centralna banka, svakodnevno se povećava.

S obzirom da je 2006. Crna Gora postala nezavisna država, prema načelu koje je dogovoreno između Srbije i Crne Gore, imovina ali i obaveze pripale su državi na čijoj se teritoriji nalaze. Sudski spor je nakon te godine preuzela Vojska Crne Gore.

Ako Vrhovni sud ne uvaži reviziju postupka koju traži Vojska Crne Gore, od 5. avgusta trebalo bi da krene otplata duga. O tome su počeli i pregovori sa Ministarstvom finansija o izmirenju obaveza u 36 mjesečnih rata, koje bi regulisao protokol koji bi bio potpisan.

JKSP već ima okvirni plan u šta bi sredstva mogla biti utrošena - u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju glavne gradske ulice, zelene pijace i izgradnju novog groblja.

Bonus video: