Konačno postavljena rampa na pružnom prelazu Ilino

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Ljubiša Ćurčić rekao je da su u Ilinu ugrađeni elektronska oprema i polubranici
423 pregleda 3 komentar(a)
rampa Ilino, Foto: Radomir Petrić
rampa Ilino, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.05.2018. 12:15h

Na pružnom prelazu Ilino u MZ Šušanj od danas su u punoj funkciji rampe, čime je, nadaju se u Baru, stavljena tačka na crnu reputaciju ovog prelaza. Dvadesetak godina unazad, ovo mjesto slovi za jednu od najcrnjih tačaka na crnogorskim prugama, na kojem je smrtno stradalo više lica.

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Ljubiša Ćurčić rekao je da su u Ilinu ugrađeni elektronska oprema i polubranici. To je donacija renomirane zagrebačke kompanije "Alpro" koja proizvodi opremu i uređaje za putne prelaze.

"Ovako vrijednom donacijom pokazali su da imaju veliko razumijevanje za naše napore da bezbjednost na cnogorskim prugama dovedemo na evropski nivo. Posebno hvala direktoru "Alpro“ Zvonimiru Viduki", kazao je Ćurčić.

Ističući da "Alpro" radi već 23 godine i važi za jednu od "najizvrsniih kompanija" u proizvodnji opreme za željeznice koju izvozi u 47 država, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić rekao je da je srećan što je "Alpro" donirao ovakav uređaj Baru, "da se i dalje razvijaju dvije susjedne prijateljske države saveznice, i svaki kamenčić u našem mozaiku prijateljstva biće uvijek dobar i značajan".

Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, nosilac liste barskog DPS na lokalnim izborima, zahvalio je zagrebačkoj kompaniji što je ovu crnu tačku učinika mnogo bezbjednijom,te Ćurčiću "što je ovaj projekat izgurao do kraja".

"Najveća zahvalnost ide Šušanjanima jer su lani masovnim ukazivanjem na ovaj problem pokazali da je naša najveća snaga u jedinstvu i zajedništvu. Finansijska vrijednost donacije je velika, ali, njena upotrebna vrijednost je mnogo veća jer nema vrjednije stvari od ljudskog života. Apelujem na mještane Ilina da se samo rampom ne rješava dio problema, najveći dio odgovornosti je na njima da i dalje budu oprezni jer život nema cijenu", rekao je Raičević.

Zvonimir Viduka, čelnik "Alpro", zahvalio je ŽICG na uspješnoj zajedničkoj realizaciji projekta.

"Ovaj uređaj sa dodacima-LED svjetla, videonadzor, podna signalizacija - posljednja je riječ tehnike i može se vidjeti još samo u Njemačkoj. Svakako treba paziti bez obzira na signalizaciju, nesreće su uvijek moguće. Nadam se da je ovo dio mog povratka ovdje, ja sam davne 1984. bio u barskom depou na održavanju lokomotiva "Končar" i kad me je ŽICG zamolila da eventualno pomognem rješavanju problema, vratile su se emocije, odmah sam pristao. Prije godinu dana smo sjeli za sto i dogovorili da to napravimo i sve smo riješili. Želim da ovaj prelaz pomogne da ovdje više ne bude mrtvih, da u sezoni vaši turisti budu sigurni i da željeznica ima što više ovakvih uređaja", naveo je Viduka.

Na svečanosti u Ilinu, pored govornika su bili direktor Direkcije za saobraćaj Miroslav Kukavičić, predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač, predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić, predsjednica barskog DPS Branka Nikezić i odbornički kandidati DPS iz MZ Šušanj.

Bonus video: