Stanovnicima iz centra Podgorice zbog buke iz kafića neće san na oči

Muzika je toliko jaka i nesnošljiva da im ugrožava zdravlje i remeti mir, kažu stanari
131 pregleda 0 komentar(a)
lokal, Porto, Foto: Vesko Belojević
lokal, Porto, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.05.2012. 16:47h

Iz Nevladine organizacije “Ispod duge” saopšteno je da su im se obratili stanovnici Bulevara Ivana Crnojevića, Hercegovačke i Ulice Stanka Dragojevića zbog problema sa bukom i glasnom muzikom koja dopire iz obližnjih ugostiteljskih objekata, tačnije noćnih klubova.

Muzika je toliko jaka i nesnošljiva da im ugrožava zdravlje i remeti mir, kažu stanari pomenutih ulica u centru grada.

"Porodice koje žive u ovom dijelu grada, prinuđene su da spavaju sa čepovima u ušima, ali i to rijetko pomaže jer se muzika nakon jedan čas poslije ponoći povećava i traje do 3-4 časa ujutru, zbog čega im je bitno ugrožen kvalitet života", navodi se u saopštenju NVO “Ispod duge”.

Lomnjenje flaša, prijetnje, psovke...

Kako su naveli, stanovnici su istakli da u njihovim porodicama ima maloljetne djece koja idu u školu, starijih i bolesnih ljudi, te je tim prije potrebno pristupiti hitnom rješavanju ovog problema.

"Osim toga, buku ne pravi samo glasna muzika, već i kasnije raspremanje, bacanje flaša, izlazak gostiju iz lokala. Djeca koja tu stanuju nerijetko su bila svjedoci lomljenja stakala na prozorima i vratima, prijetnji i psovki od strane gostiju upućenih stanovnicima ovog dijela grada, posebno ako se usude da se požale na buku", tvrde stanari najužeg centra Podgorice.

Iz noći u noć građani ovog dijela grada trpe neprestani teror. Nikakve molbe nijesu pomagale, a građani su se čak nekoliko puta obraćali nadležnim institucijama, ali bez uspjeha.

Nikakve molbe nijesu pomagale, a građani su se čak nekoliko puta obraćali nadležnim institucijama, ali bez uspjeha

"Čak i kada u kasnim večernjim satima pozovemo službu Komunalne policije, od njihovih službenika dobijemo odgovor kako kontrola buke u ugostiteljskim objektima nije njihova nadležnost", tvrde stanari.

Povodom tog problema “Vijesti” su se obratile Komunalnoj policiji, ali nas je načelnik Radislav Vojvodić obavijestio da za naš list ne želi da daje nikakve izjave i odgovara na naša pitanja.

Pisali na sve adrese

U pokušaju da se problem riješi i da rješenje bude prihvatljivo za obje strane, NVO “Ispod duge” i stanari pomenutih ulica obraćali su se Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za komunalne poslove, Upravi policije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Agenciji za zaštitu životne sredine, Sekretarijatu za razvoj preduzetništva i Turističkoj inspekciji. -

Od Turističke inspekcije do danas nismo dobili odgovor. Od Sekretarijata za komunalne poslove smo dobili odgovor da je Odlukom o organizaciji i načinu rada Uprave Glavnog grada (Sl list CG- opštinski propisi br. 38/10 i 8/11), propisano da Komunalna policija vrši poslove inspekcijskog nadzora, kojima se između ostalog obezbjeđuje zaštita od buke u životnoj sredini – saopštili su iz NVO “Ispod duge”.

Bonus video: