Proizvođači jagoda zabrinuti, cijena nedopustivo niska

"Trenutno se u Crnoj Gori prodaje značajna količina jagoda iz uvoza, druge klase, čija cijena je euro i ispod eura"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 17:05h

Poljoprivredni proizvođači Zete, odnosno sekcija jagodara, sastali su se i pokušali između sebe da pronađu najbolje rješenje o cijeni jagoda na tržištu.

Dejan Miranović, uzgajivač jagoda iz Kokota kaže da cijena jagoda za samo tri dana naglo pojeftinila i da je trenutno toliko niska da je neisplativa za uzgoj.

"Prije samo tri dana jagoda prve klase na veliko je bila 3,20 eura, sjutradan je pala na 2,20, a danas je već bila 1,20 eura što je nedopustivo jeftino. Proizvođači jagoda smatraju da cijena domaćih jagoda, koje su mahom prve klase, ne smije biti ispod 1,70 eura na veliko i da je to neka cijena koja daje priliku i manjim prodavcima i proizvođačima da nešto zarade i posluju pozitivno, sve ispod toga je neispaltivo", kazao nam je Miranović.

Miranović kaže i da su jagode specifične što ne mogu dugo da stoje nakon što su ubrane, ali i da su najkvalitetnije one čije su sadnice jednogodišnje.

Trenutno se u Crnoj Gori prodaje značajna količina jagoda iz uvoza, druge klase, čija cijena je euro i ispod eura", dodaje Miranović.

Rusko tržište?

On je rekao da će jagodari pokušati da postignu dogovor sa “Inter sadom” iz Novog Sada kako bi svoj proizvod plasirali na inostrano tržište.

"Uspostavili smo kontakt sa Milanom Marinkovićem iz novosadskog “Inter sada”, koji je ujedno i uzgajivač, kako bi naše jagode plasirali i na rusko tržište jer se bojimo da bi kod nas njihova cijena mogla još da padne. Imamo veoma kvalitetne jagode, tako da bismo mogli da pronađemo svoj interes da ih plasiramo i na rusko tržište, ali moramo da nađemo i način za distribuciju. Uglavnom ovih dana intenziviraćemo kontatkte sa “Inter sadom”, ali i između sebe kako bismo pronašli najbolje moguće rješenje za naše jagodare", završio je Miranović.

Galerija

Bonus video: