NVO će ipak moći da konkurišu za novac iz Fonda za manjine

“Da je usvojeno to rješenje bila bi napravljena diskriminacija i tako prekršeni i Ustav i međunarodni standardi”, smatraju u GA
0 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2012. 15:57h

Predlog o izmjenama Zakona o manjinskim pravima i slobodama povučen je sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja, saopšteno je iz parlamenta.

Riječ je o zakonskom tekstu kojim je bilo predviđeno da nevladine organizacije (NVO) ne mogu da konkurišu za novac iz budžeta Fonda za manjine, što je, prema mišljenju dijela aktivista civilnog sektora “diskriminatorski predlog kojim se obesmišljava postojanje Fonda za manjine”.

Aktivisti NVO “Građanska alijansa” (GA) pozdravili su taj potez Vlade, ocjenjujući da bi izvršna vlast obesmislila napore na popravljanju lošeg i nezakonitog rada Fonda za manjine da nije povukla Predlog zakonskog teksta o izmjenama Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

“Da je usvojeno to rješenje bila bi napravljena diskriminacija i tako prekršeni i Ustav i međunarodni standardi”, saopštio je koordinator programa za ljudska prava GA Milan Radović.

Prema njegovim riječima, takav predlog nije poznat u novijoj istoriji evropskog zakonodavstva, jer bi “prema tom rješenju sva pravna lica mogla aplicirati za sredstva Fonda, pa i Elektroprivreda i KAP, a ne bi mogle NVO”.

“GA smatra da bi se na ovakav način nanijela ogromna šteta krajnjim korisnicima Fonda, a to su pripadnici manjinskih naroda, jer NVO koje imaju kapacitete i misije da se bave pitanjima i pravima manjina ne bi mogle da dobiju sredstva”, rekao je Radović.

On je saopštio da je predlog stigao u trenutku kada je skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode inicirao reformu Fonda i organizovao radnu grupu “čiji je rad pri kraju i čija rješenja će značajno doprinijeti boljem radu Fonda”.

On je podsjetio i da je nepravilnosti u radu Fonda konstatovala Državna revizorska institucija (DRI) u svom izvještaju, dodajući da su prema saznanjima GA, i u kontrolnoj reviziji koju je sproveo DRI utvrđene nepravilnosti “što predstavlja dodatan element opravdanosti povlačenja ovakve namjere”.

“Ako je Vlada ovom odlukom namjerila da da doprinos u postavljanju Fonda kao čvrste institucije koja neće biti namijenjena samo uskom krugu ljudi već prije svega onima zbog kojih je i osnovana, GA joj stoji na raspolaganju za svaki oblik saradnje u tom cilju”, poručio je Radović.

Bonus video: