Kaldrma u Kolašinu se popravlja četvrti put u 6 godina

"Novo ruho" kolašinskog centra imalo je veliki doprinos u izbornoj pobjedi aktuelne lokalne vlasti
94 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 17:27h

Četvrti put od 2006. godine lokalna vlast popravlja kaldrmu u najužem centru Kolašina. Trenutno se, kako smo saznali od radnika koji popravljaju kaldrmu, diže stari sloj kockica i slaže nanovo, jer je na ulici pored Centra za kulturu, na nekim mjestima došlo do ulegnića, a na drugim do podizanja kaldrme, što je oštetilo nekoliko automobila. Na tom mjestu propusti izvođača radova do sada su otklanjani tri puta.

Prvo je zamijenjena drvena podloga, koja se ubrzo nakon postavljanja pokazala kao potpuno nefunkcionalna, a zatim je dva puta postavljana kaldrma. Uređenje centralne gradske zone, odnosno dva gradska trga i Ulice IV proleterske jedan je od najobimnijih projekata tokom minule dvije decenije.

Nekoliko opštinskih funkcionera su "Vijestima" nezvanično kazali da su radovi zvanično primljeni tek u martu 2010, a da je troškove dotadašnje popravke loše odrađenih poslova, snosilo preduzeće "Perošević"

"Novo ruho" kolašinskog centra imalo je veliki doprinos u izbornoj pobjedi aktuelne lokalne vlasti.

Krajem minule godine do odbornika, ali i do novinara prvi put su došle informacije o cijeni izvođenja tih radova, ali iz lokalne uprave još nijesu kazali koliko su koštale naknadne popravke i da li je izvođač radova snosio posljedice, zbog, sada je očigledno, nekvalitetnih radova.

"Papiri" u vezi s tim, kao i u vezi s još nekim opštinskim poslovima, ljetos su bili predmet interesovanja inspektora i vještaka, tokom istrage u kolašinskoj lokalnoj upravi, u pretkrivičnom postupku, po nalogu državnog tužioca.

Sekretar za finansije Luka Medenica, kako je kazao, prije nekoliko mjeseci na zasjedanju lokalnog parlamenta bio je spriječen da ranije da podatke, jer je "dokumentacija bila kod nadležnog tužioca, koji provjerava zakonitost tog posla", tada je i naveo da su radovi u gradskom centru počeli 2006. godine i da je izvođač bilo privatno preduzeće "Perošević" iz Bijelog Polja.

"Za uređenje centralne gradske zone od 2006. do 2011. godine plaćeni su sljedeći iznosi - 2006 - 79.063 eura, 2007 - 878.201 euro, 2008 - 375.498 eura, 2010 - 111.372 eura i ove godine 73.276 eura. Prema evidenciji budžeta Opštine prema privatnom preduzeću "Perošević" postoji dug od 101.169 eura", pisalo je tada u odgovoru sekretara za finansije na odborničko pitanje Bojana Zekovića iz SDP.

Medenica je još dodao da su, pored izvođača radova, koji su do sada koštali skoro 1,6 miliona eura, kao dobavljači bili angažovani i “Granit- Peščar- Ljug”, za granitne ploče i kocku, a za stubove za osvjetljenje “Elektromont” DOO i kraljevačka “Amiga” DOO za sadnice “Lepo Polje SZTR” i još firma “Saniteko”, za koju se ne navodi šta je dobavljala.

Nekoliko opštinskih funkcionera su "Vijestima" nezvanično kazali da su radovi zvanično primljeni tek u martu 2010, a da je troškove dotadašnje popravke loše odrađenih poslova, snosilo preduzeće "Perošević".

Nakon toga, prema njihovim riječima, sve što ne valja u centru grada popravljaće lokalna uprava, jer do sada sa zvaničnih adresa nijesu upućeni zvanični prigovori o eventualnim propustima izvođaču radova.

Galerija

Bonus video: