Cetinje vraća Lokandu

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović, kazao je “Vijestima”, da bi izgradnja hotela mogla početi naredne godine
248 pregleda 0 komentar(a)
Lokanda, Foto: Cetinje-mojgrad.org
Lokanda, Foto: Cetinje-mojgrad.org
Ažurirano: 07.05.2012. 08:52h

Nakon skoro 150 godina crnogorska prijestonica i država, mogle bi ponovo dobiti hotel Lokandu – prvi i najstariji hotel na teritoriji Crne Gore.

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović, kazao je “Vijestima”, da bi izgradnja hotela mogla početi naredne godine, dok je izrada projektne dokumentacije planirana za ovu.

"Prijestonica Cetinje je tokom prošle godine utvrdila redosljed aktivnosti na rekonstrukciji istorijskog jezgra grada. Shodno tome, u drugoj polovini protekle godine, rekonstruisan je Dvorski trg. Tekuće godine, biće rekonstruisana i Njegoševa ulica, a za 2013. planirani su radovi na Studentskom trgu. Upravo rekonstrukcijom Studentskog trga, predviđeni su i radovi na izgradnji, odnosno obnovi hotela Lokanda", kazao je Bogdanović.

On dodaje da će u ovoj godini osim na projektnoj dokumentaciji raditi i na rješavanju pitanja imovinsko – pravnih odnosa, s obzirom da Prijestonica Cetinje nije vlasnik zemljišta na kojem se nekad nalazio hotel Lokanda.

"Sve navedeno predstavlja preduslove koji moraju biti ispunjeni kako bi već tokom naredne godine, kroz javno – privatno partnerstvo potencijalno ušli u konkretnu realizaciju radova. Svakako, uvjeren sam da bi jedan takav projekat bio realizovan na zadovoljstvo i uz podršku svih građana Cetinja, o čemu svjedoče i inicijative iz prethodnog perioda vezane za obnovu Lokande", kaže Bogdanović.

Kao što kaže i gradonačelnik, inicijative za obnovu Lokande pokretane su više puta. Posljednju u nizu je pokrenula nevladina organizacija „Cetinje-moj grad“. Njen izvršni direktor, Vesko Pejović, podnio je cetinjskom Senatu, građansku inicijativu pod nazivom „Obnovimo Lokandu“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: