Ako "JU Briv" ne obustavi radove na kamenolomu, fizički će braniti svoja imanja

Mještani Lješevića i Vranovića navode da niko nije htio da ih sasluša, pa su pisali premijeru i predsjedniku
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 17:59h

Mještani grbaljskih sela Lješevići i Vranovići ponovo su se obratili predsjedniku države Filipu Vujanoviću i premijeru Igoru Lukšiću, kako bi im pomogli u rješavanju problema izazvanih radom kamenoloma, za koji smatraju da je nelegalan.

Ističu i da će, ukoliko firma "JU Briv" ne obustavi radove u kamenolomu u Lješevićima, i fizički braniti svoju imovinu.

"Maksimalno smo poštovali sve zakonske odredbe i došli smo do zida. U pitanje nam je došlo i lično dostojanstvo od strane gazde "JU Briva" i provociranje seljana. Ponovo se obraćamo predsjedniku države i premijeru da nas zaštite da normalno živimo, shodno planovima koje je donijela lokalna uprava i država".

U saopštenju se navodi da su prethodno u više navrata iskazali protivljenje radu majdana u Lješevićima i zakonski već dokazivali da je koncesija nelegalno dobijena od države. Istovremeno apeluju na lokalnu samoupravu da ih zaštiti i tako dokaže da nijesu građani drugog reda.

"I pored obraćanja svim ministarstvima niko se nije udostojio da nas primi i sasluša našu istinu, nego samo priču "JU Briva". Ko stoji iza te firme može se zaključiti iz činjenice da je glavni inženjer u kamenolomu Božo Marković, otac glavnog rudarskog inspektora u Ministarstvu gospodarstva Draška Markovića, sive eminencije čitavog projekta firme "JU Briv". Kakvi su to interesi?"

Grbljani poručuju i da neće odustati od obrane svojih prava i vlasništva, jer vjeruju da će ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić braniti planove koje je donijela lokalna samouprava, kao i da će ministar ekonomije Vladimir Kavarić uraditi reviziju koncesije

"Je li moguće da se majdan Komunalnog preduzeća Kotor, koji se takođe nalazi na području kotorske opštine, zatvara, a na drugoj strani zemljište u Lješevićima, kojim je gazdovala Opština Kotor, ustupa na korišćenje privatnoj firmi?"

"Kotorsko Komunalno poduzeće vodi sudski spor da povrati zemljište koje je “netransparentno” prebačeno na državu i u najkraćem roku dato na korišćenje "JU Brivu". Kada seljani, Mjesna zajednica i ostale institucije nijesu bile saglasne za otvaranje kamenoloma onda je jedina alternativa bila da se prebaci sa Opštine na viši nivo na državu i sve da u korist firme "JU Briva" navodi se u saopštenju koje je medijima dostavio odbor sela Lješevići.

Grbljani poručuju i da neće odustati od obrane svojih prava i vlasništva, jer vjeruju da će ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić braniti planove koje je donijela lokalna samouprava, kao i da će ministar ekonomije Vladimir Kavarić uraditi reviziju koncesije.

I dalje vjeruju u sudstvo

Oni su pozvali nadležne na zaštitu životne sredine, da ih obiđu i na licu mjesta se uvjere da na ulazu u majdan, gdje je planovima predviđeno turističko naselje, svakog dana niču nove kuće.

"Nadamo se da će pravda biti zadovoljena, jer i dalje vjerujemo u sudstvo" poručuje se u saopštenju i podsjeća da postoji i privremena mjera na milion kvadratnih metara koje je Osnovni sud Kotor donio nakon pokrenutog spora od seljana.

"Maksimalno smo poštovali sve zakonske odredbe i došli smo do zida. U pitanje nam je došlo i lično dostojanstvo od strane gazde "JU Briva" i provociranje seljana. Ponovo se obraćamo predsjedniku države i premijeru da nas zaštite da normalno živimo, shodno planovima koje je donijela lokalna uprava i država. Da li je javni interes da se na obali mora otvori i peti majdan i podržava interes jednog pojedinca, ili je interes države da njeni građani žive od turizma i poljoprivrede", zaključuje se u saopštenju Odbora sela Lješevići.

Mještani tvrde da su već zakonski dokazivali da je koncesija nelegalno dobijena od države i apeluju na lokalnu upravu da ih zaštiti

Bonus video: