Đurđevdan uz muziku i pečenje

Radili smo prije slave, kako bi imali za ovaj dan. Radili smo i zaradili. Uz pečeno jagnje i pivo, veseli se cijela porodica. Pjevamo, igramo...
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 13:55h

Uz glasne zvuke romske muzike, poneki "novokomponovani hit" i bogatiju trpezu od one koju imaju svakog dana, danas su Romi u kampovima na Vrelima ribničkim proslavljali svoju slavu Đurđevdan.

Mještani izbjegličkog kampa kazali su ekipi "Vijesti" da su se povodom praznika koji najavljuje proljeće pripremali i po dva mjeseca unaprijed, kako bi za slavu trpeza bila što obilnija, a poneki član familije dobio i novu garderobu.

[GALERIJA] Đurđevdan je... >>>

Ispred trošnih baraka, sklepanih od raznih materijala, mještani su iznijeli sve što su za taj dan pripremili.

Radili smo mjesec dana da se pripremimo za slavu. Skupljao sam aluminijum, bakar i slične stvari, pa prodavao. Za slavu mi je trebalo oko 200 eura. Jagnje sam platio 100 eura

Isto mišljenje ne dijeli komšija iz susjedne barake Šeljdim Krasnići, koji smatra da se ove godine skromnije slavi, jer mještani kampa nemaju posao, "niti dobijaju neku pomoć".

"Radili smo mjesec dana da se pripremimo za slavu. Skupljao sam aluminijum, bakar i slične stvari, pa prodavao. Za slavu mi je trebalo oko 200 eura. Jagnje sam platio 100 eura, a još toliko mi je trebalo da djeci kupim novu garderobu – kazao je Krasnići.

Slaviće tri dana

On je kazao da će sa svojom sedmočlanom familijom slaviti Đurđevdan tri dana, a hrane im, kako je procijenio, "neće faliti".

Stanovnik kampa Samir Sako smatra da za proslavu slave treba "puno para", koje treba teškom mukom zaraditi kako bi se tog dana proslavljalo uz hranu i piće.

Kazao je da nije imao novca da djeci kupuje novu garderobu iako je poseban dan, te da je bilo važnije obezbijediti hranu.

Uz jagnjetinu i ostalu hranu, on je danas proslavljao Đurđevdan u društvu devetoro članova familije i kuma Isena Osmanija.

"Što imamo, to smo postavili", kazao je Osmani.

Galerija

Bonus video: