Stigla pomoć Šemsiji Ademaj iz Nikšića

Šemsija ima šestoro djece, najstarije ima deset a najmlađe godinu, a njen nevjenčani suprug Nusret Bećo zbog dugogodišnjih problema sa alkoholom liječi se u Dobroti
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 07:17h

Rukovodilac Odsjeka za naučno informativnu i kulturno-propagandnu djelatnost Državnog arhiva Srđan Pejović pročitao je prošle sedmice u "Vijestima" priču o Šemsiji Ademaj iz Nikšića koja sa šestoro djece živi u trošnoj baraci od 25 metara kvadratnih u izuzetno teškim uslovima.

Popović je kazao da ne može da zaboravi desetogodišnjeg Bajrama koji je preuzeo ulogu "glave" porodice, koji hranu nabavlja po kontejnerima i tako što prosi, koga više boli prazna trpeza od "mrškanja i ponekog udarca".

Zato su predstavnici Državnog arhiva CG, arhivski odsjek Nikšić, odnijeli Šemsiji i djeci hranu, a Pejović će u ponedjeljak da ih posjeti i da im odnese odjeću.

Šemsiju smo zatekli kako se sprema da ide kod ljekara. Radila je oko bašte, pa je posjekla prst. Iznenadila se i obradovala gostima, a djeca su veselo trčkarala oko "dobrih teta" koje su im donijele hranu i sredstva za higijenu. Dvoje djece nije bilo kod kuće jer su otišli da prose. Treba nešto donijeti za večeru.

"Ima i brašna. Dobro je, mogu djeci napraviti palačinke, kolače... Sve znam da pravim, ali nemam od čega", kazala je 35-godišnja Šemsija.

Bajram je, da bi dočekao goste kako dolikuje, obukao "novu" košulju. On se nikada ne žali na teške uslove, a dok priča osmijeh mu ne silazi s lica.

"Malo je velika, ali... drugu nemam. Čitao sam tekst. Ne samo ja, nego svi. Sada kada odem da prosim, svi me prepoznaju", stidljivo kaže dječak koji je preuzeo najveći teret u porodici.

Stidi se zbog sirotinje, iako za to nema razloga. Drugi bi trebalo da se crvene zbog uslova u kojima on i njegova porodica stanuju i života kakvim žive.

Šemsija se zahvaljivala na poklonima, ljubila "dobre gospođe koje su donijele hranu" ali i rekla da ispravimo grešku koja se potkrala u prethodnom tekstu.

"Ja nijesam Ciganka. Majka mi je iz Hrvatske, a otac je Egipćanin. Mada... nema veze, svi živimo u teškim uslovima", reče i ode kod ljekara.

Šemsija ima šestoro djece, najstarije ima deset a najmlađe godinu, a njen nevjenčani suprug Nusret Bećo zbog dugogodišnjih problema sa alkoholom liječi se u Dobroti.

Baraka u kojoj žive je sva propala, puna vlage, a njeni zemljaci, kao i ljudi iz Centra za socijalni rad, kažu da je Šemsija pripadnik RAE populacije koja živi u najgorim uslovima u gradu pod Trebjesom.

Djeca su često gladna i bosa, a zbog loših uslova svako malo su bolesna. Žive od materijalnog obezbjeđenja porodice od 120 eura, a hranu, kako kažu, uglavnom nalaze po kontejnerima.

Galerija

Bonus video: