Profesorov disciplinski na čekanju, poruka podrške učenika

Blagojević je kazao “Vijestima” da podršku đaka i građana vidi kao veliko priznanje za njegov rad i da mu je sve ostalo manje važno
169 pregleda 9 komentar(a)
Jugoslav Blagojević, Foto: Boris Pejović
Jugoslav Blagojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2018. 18:44h

Disciplinski postupak protiv profesora matematike u danilovgradskoj Gimnaziji Jugoslava Blagojevića odložen je nakon što je njegova advokatica tražila izuzeće školske pravnice.

Ono je traženo, kako je rečeno “Vijestima”, zbog navodne pristrasnosti pravnice u gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, koja je od početka vodila postupak protiv Blagojevića. O tom zahtjevu će se u narednom periodu izjasniti disciplinska komisija.

Disciplinski postupak pokrenula je Uprava škole zbog “teže povrede radne obaveze”, nakon što Blagojević nije dozvolio dežurnom učeniku da na njegovom času pročita školsko obavještenje učenicima napisano latinicom.

Postupak je trajao više od tri sata, a ispred gimnazije se okupilo tridesetak Danilovgrađana, koji su došli da podrže Blagojevića. Na velikom odmoru učenici su raširi transparent sa natpisom “Profesor, pedagog, prijatelj Jugoslav Blagojević!” i pet minuta aplaudirali profesoru matematike.

Blagojević je kazao “Vijestima” da to vidi kao jedno veliko priznanje od strane učenika i građana za njegov rad i da mu je sve ostalo manje važno.

“To je veliko priznanje za moj rad sada na kraju karijere. Sada je sve ostalo manje važno”, kazao je Blagojević.

Direktorica gimnazije Nataša Latković kazala je juče “Vijestima” da “u svakodnevnoj komunikaciji sa učenicima i radnicima škole poštuje ustavnu odredbu o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma budući da svi učenici, nastavno i nenastavno osoblje koriste svoje pravo na izbor pisma koje im niko ne ograničava niti uskraćuje”.

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković krajem prošle godine preporučila je školi i Ministarstvu prosvjete da sva obavještenja za nastavnike i đake budu pisana i na ćirilici i na latinici jer Ustav garantuje ravnopravnost dva pisma.

Bonus video: