Meč u malom fudbalu prekinut kao utakmica 1980. u Splitu

Svi okupljeni su Josipu Brozu odali počast minutom ćutanja
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 18:25h

Utakmicom u malom fudbalu između “ekipa” „Hajduka“ i „Crvene zvezde“, koje su za tu priliku oponašala dva tima tivatskih omladinaca, na stadionu malih sportova „Dribling“, u tivatskom Gradskom parku, simbolično je obilježena trideset druga godišnjica smrti utemeljivača i doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.

U spomen na čuvenu utakmicu „Hajduka“ i „Crvene zvezde“ 4. maja 1980. godine u Splitu, koja je prekinuta na vijest o Titovoj smrti, i fudbalski susret u Tivtu prekinut je u 15.05 sati, u vrijeme kada je, prije 32 godine, na klinici u Ljubljani, preminuo Tito, a svi okupljeni su Josipu Brozu odali počast minutom ćutanja.

Na prostorijama “Generalnog konzulata SFRJ” u Tivtu, koji je i organizator događanja, stara jugoslovenska trobojka sa petokrakom je, u znak žalosti, bila spuštena na polja koplja.

Ta NVO Josipu Brozu je u najtiražnijim crnogorskim medijima objavila pomen, uz poruku posvećenu namjeri crnogorske Vlade da u krugu kasarne Vojske Crne Gore „Milovan Šaranovć“ u Danilovgradu sahrani posmrtne ostatke u Drugom svjetskom ratu u Crnoj Gori poginulih vojnika njemačkog Vermahta.

„Najveći si, komandante, to svi kažu, zar da mrtvim fašistima sad držimo mrtvu stražu?!“, piše, pored ostalog, u pomenu “Generalnog konzulata SFRJ” Josipu Brozu Titu, uz njegovu fotografiju u maršalskoj uniformi.

Galerija

Bonus video: