Ombudsman i Akcija za ljudska prava: Djeco, pišite Zaštitniku

Prva pristigla pisma se odnose na neprihvatljiv odnos nastavnika prema učenicima, vršnjačko nasilje, neprihvatanje djeteta u novoj sredini od strane vršnjaka itd.
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 17:06h

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Akcija za ljudska prava (HRA) pozivaju djecu u Crnoj Gori da pišu ombudsmanu o njihovom doživljaju nepravednih situacija kojima su izloženi sami ili njihovi vršnjaci, a koje doživljavaju kao kršenje svojih prava.

Zamjenica ombudsmana Nevenka Stanković istakla je da se projekat pod nazivom "Djeco, pišite Zaštitniku" realizuje u nastojanju sprječavanja svake vrste nasilja nad djecom i među njima, kao i njihovim upoznavanjem sa pravom da se obrate Zaštitniku i tako zaštite svoja prava, te da im se ista predstave na razumljiviji i sadržajniji način.

Prva pisma upućena ombudsmanu već su stigla, a Stankovićeva je kazala da se većinom odnose na neprihvatljiv odnos nastavnika prema učenicima, vršnjačko nasilje, dok je upućena i jedna primjedba na neprihvatanje djeteta u novoj sredini od strane svojih vršnjaka.

"Od pristiglih pisama biće izabrana pojedina koja će poslužiti kao osnova za scenario stripa na temu dječjih prava, a već naredne godine mogao bi da bude uveden kao nastavno sredstvo", kazala je Stanković

"Vjerujemo da će dječija pisma omogućiti bolje sagledavanje položaja djece u školama i dalje preporuke Zaštitnika.

Od pristiglih pisama biće izabrana pojedina koja će poslužiti kao osnova za scenario stripa na temu dječjih prava, koji bi trebalo da bude objavljen za Dan djeteta, a već naredne godine mogao bi da bude uveden u redovnu nastavu kao obavezno ili pomoćno nastavno sredstvo", objasnila je Stanković.

Strip će, kako je dodala, sadržati tipične primjere neprihvatljivog nasilja u školama od strane i nastavnika i učenika, situacije koje su izazvale takvo nasilje i primjere mirnog rješavanja konflikata i konstruktivnih načina uvođenja discipline.

"U njemu će biti opisani primjeri izbjegavanja diskriminatorskog ponašanja, opis drugih vidova kršenja ljudskih prava, kao što je uskraćivanje informacija i slobodnog izražavanja mišljenja i način njihovog prevazilaženja", kazala je ona.

U okviru kampanje u pojedinim osnovnim školama počele su da se održavaju i edukativne radionice, a o svojim pravima djeca će biti obaviještena i putem edukativnih brošura koje će biti podijeljene svim crnogorskim obrazovnim ustanovama.

Djeca svoja pisma, ukoliko žele i nepotpisana, mogu uputiti na adresu Bulevar svetog Petra Cetinjskog 1A/2, 81000 Podgorica ili na mail ombdusmandjeca@t-com.me, a mogu ih uputiti i putem "Facebooka".

Galerija

Bonus video: