SDP protiv toga da predsjednik može svakoga da pomiluje

Do sada je predsjednik države bio ograničen u tom pravu mišljenjem suda
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 00:21h

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijeće Predlog zakona o Amnestiji, prema kome bi se od izvršenja kazni oslobodili samo oni kojima su izrečena za krivična djela klevete i uvrede, koje su prošle godine izbrisane iz Krivičnog zakonika.

Vlada je, međutim, utvrdila predlog Zakona o pomilovanju, kojim predsjednik države može pomilovati svakoga, bez postupka koji podrazumijeva da osuđeni podnese molbu. U tom slučaju, takođe, neće biti neophodno mišljenje Ministarstva pravde.

SDP, svojom inicijativom, predlaže da za donošenje rješenja, kojim se utvrđuje da je osuđeno lice obuhvaćeno amnestijom, bude nadležan je sud koji je nadležan za izvršenje kazne.

Rješenje bi se donosilo po službenoj dužnosti ili zahtjevu osuđenog ili druge osobe koje je, u korist okrivljenog, ovlašćeno na izjavljivanje žalbe u krivičnom postupku.

SDP će, prema najavama iz te stranke, za svoj predlog tražiti podršku u ostalim poslaničkim klubovima.

Promjena zbog Komnenića

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Vlada se na promjene zakona odlučila zbog slučaja novinara Petra Komnenića, koji čeka izvršenje zatvorske kazne od četiri mjeseca, nakon što je odbio da plati kaznu od tri hiljade eura zbog klevete.

Iz Minstarstva pravde i ljudskih prava saopštili su da su izmjene planirane Programom rada Vlade za ovu godinu, a da je slučaj Komenića samo ubrzao proces.

Potpredsjednik i poslanik SDP-a Raško Konjević rekao je „Vijestima“ da problemi koji su poznati javnosti i koji su nakon dekriminalizacije klevete pod pažnjom i Evropske komisije, pokazali su da razlozi pravde i jednakosti građana pred zakonom traže amnestiju lica osuđenih za djela uvrede i klevete.

„Na ovaj način se trajno i odmah otklanjaju sve pravne posljedice ranije propisanosti označenih krivičnih djela brisanih izmjenama i dopunama KZ. Ekspertski pravni tim SDP-a pripremio je ovaj zakonski tekst koji će ubrzo biti upućem u parlamentarnu proceduru, cijeneći da je ovo najbolji sistemski način rješavanja nastalih problema i izbjegavanja negativnosti koje niko ne želi nakon izmjena KZ. SDP očekuje podršku Ministarstva pravde, kao i stručne javnosti ovom zakonskom tekstu“,rekao je Konjević.

Galerija

Bonus video: