Sloboda štampe u regionu: Pritvaranja, napadi, pritisci, autocenzura...

Fizičke i verbalne prijetnje nisu nestale kao pojava, a čini se da jačaju u vrijeme pred izbore
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 18:02h

Vlasti zemalja istočne i jugoistočne Evrope tvrde da poštuju slobodu štampe, a opet se tamo novinari pritvaraju i trpe napade, i fizičke i verbalne, svojina medija se uništava, nastavlja se sa pritiscima na novinare dok je autocenzura, čini se, pravilo, ocijenila je medijska organizacija SEEMO.

U nekim od tih zemalja, vlasništvo nad medijima nije transparentno, dodaje se u saopštenju SEEMO - Medijske organizacije jugoistočne Evrope (sa sjedištem u Beču) povodom 3. maja, Svjetskog dana štampe.

Prošle godine, u zemaljama pod nadzorom SEEMO - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ukrajini i na Kosovu, bilo je 684 kršenja medijskih sloboda.

Pritisak se ispoljava na razne načine - od javnih osuda do diskretnog podmićivanja, a pritisak poslovnog svijeta - kroz direktne prijetnje ili indirektno, kroz odbijanje oglašavanja u "neposlušnom" mediju

SEEMO je ukazala da u nekim zemljama ubistva novinara ostaju nerazriješena i poslije 10 godina od zločina.

Kako se navodi, policija grubo postupa prema novinarima koji izvještavaju sa demonstracija, i sami demonstranti napadaju novinare zbog čega oni dospijevaju u bolnice, a neki od njih su pretrpjeli dugoročne posljedice.

Fizičke i verbalne prijetnje, posebno u malim gradovima, nisu nestale kao pojava, a čini se da jačaju u vrijeme pred izbore.

Politički pritisak se ispoljava na razne načine, počev od javnih osuda do diskretnog podmićivanja, a pritisak poslovnog svijeta - kroz direktne prijetnje ili indirektno, kroz odbijanje oglašavanja u "neposlušnom" mediju.

Ekonomska kriza i smanjeni profiti rezultirali su u pogoršavanju uslova zapošljavanja novinara, njihovom obavezivanju da rade za loše plate - često bez ugovora o stalnom zaposlenju.

U ovakvim uslovima, novinari nisu motivisani da kvalitetno rade posao i upuštaju se u istraživačko novinarstvo.

Mjesto ubistva Duška Jovanovića

Ovi negativni trendovi odvijaju se, međutim, paralelno sa jačanjem onlajn medijskog tržišta i relativnom slobodom izražavanja korisnika tog tržišta.

Galerija

Bonus video: