Žabljak: Problemi sa prevozom zbog inata?

"U redu vožnje nemam tih stajališta jer sam ih sam izbacio. Mislim da na to imam pravo. Žao mi je toga naroda ali u pitanju je inat"
301 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 02.05.2012. 12:14h

Stanovnici nekoliko poddurmitorskih, ali i iz 14 sela iz MZ Bukovica i Boan u šavničkoj opštini koja gravitiraju starom putu od Žabljaka prema Šavniku, uskraćeni su za usluge autoprevoznika "Radulović" iz Pljevalja. Žabljak i Šavnik su jedina stajališta na njihovoj liniji od Pljevalja prema Podgorici.

Između tih gradova, na oko 40 kilometara puta nema zaustavljanja, tvrde brojni mještani tih sela.

Ugostiteljski radnik iz Žabljaka Mihailo Strunjaš uskraćen je da sa ovim prevozom putuje do Timara. Zapitao se mora li uzimati taksi vozilo da bi posjetio svoje.

"Mučno je izgledalo prije nekoliko dana. Starica Jovović, ne znam joj ime, nakon duge zime pošla je kod djece. Ponijela nešto potomstvu, između ostalog i kacu sira. Nosila je to sa Slatine nekoliko kilometara kroz brdovite predjele i iznijela do ceste kod naših kuća u Timaru. Naišao je autobus i nijesu se ni osvrnuli već su nastavili vožnju. Takvih primjera je mnogo među kojima su i moji, posljednji ovih dana", kaže Strunjaš i dodaje da tim putem saobraća i prevoznik "Stanišić" iz Nikšića ali njihov red vožnje često ne odgovara mještanima.

"U pitanju je inat"

Vlasnik "Radulović" prevoza Ljubiša Boban Radulović kaže da je to tačno.

"U redu vožnje nemam tih stajališta jer sam ih sam izbacio. Mislim da na to imam pravo. Žao mi je toga naroda ali u pitanju je inat. Izazvao ga je odnos glavnog republičkog saobraćajnog inspektora Ljubiše Živaljevića. Čovjek me punih pet godina bukvalno šikanira i za to imam brojne dokaze. Meni izriče kazne a druge prevoznike favorizuje. Nekima dozvoljava da kreiraju linije. Njima omogućava saobraćanje novim putem a meni ne dozvoljavaju. Dva puta mi je kao sankciju izrekao i privremenu oduzimanje autobusa. Prošle godine u Nikšiću a 16. aprila ove godine na novom putu od Žabljaka prema Šavniku. Zbog novog snijega nijesam mogao velikim autobusom od 18 tona i sa 51. putnikom na stari put.

"Čovjek me punih pet godina bukvalno šikanira i za to imam brojne dokaze. Meni izriče kazne a druge prevoznike favorizuje"

Pored toga, u Timaru ulegnut put u dužini od od 60 metara. Rizik je bio po takvom nevremenu, toliki broj putnika, u toliko teškom vozilu, usmjeriti tim pravcem. Mislim da mu je dojavljeno toga dana. Sačekao me i izrekao kaznu koju ne želim platiti pa je u toku sudski postupak. Ne bježim ja od te linije pa sam kupio prikladan autobus. Očekujem ravnopravan odnos pri raspodjeli linija i da mi se odobri i kretanje novim putem. Raniji usmeni dogovori trajali su po nekolko dana ali mi iz nekih razloga to zabranjivano",, kaže Radulović i naglašava da je izložen šikaniranju i torturi, i da će se ovako ponašati sve dok se Živaljević «skloni».

Saobraćajna inspekcija ne može ništa?

"Vijesti" nijesu uspjele telefonom kontaktirati inspektora Ljubišu Živaljevića. Pomoćnik ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević nije odgovarala na naše telefonske pozive.

Predsjednik MZ Boan Tomaš Čurović kaže da je takav odnos veliki problem stanovništvu Drobnjaka i Uskoka.

"Upoznao sam o tome predsjednika Opštine Šavnik Mijomira Vujačića. Zajedno smo bili kod pomoćnika ministra Mirel Radić Ljubisavljević koja nam je kazala da po tom pitanju saobraćajna inspekcija ne može ništa da uradi jer je napravljen propust prilikom registracije linije. To nam je potvrdio i inspektor Ljubiša Živaljević. Nadamo se da će postupak obnove i preraspodjele linija autobuskog saobraćaja, u junu, biti bolji po narod ovog kraja", kazao je Čurović.

Bonus video: