Prvomajski uranak na Vojniku: Planinari uživali u prirodi

Vojnik se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore i dio je dominantnog planinskog vijenca Golija-Vojnik-Maganik-Žijovo
229 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 07:10h

Tradicionalni prvomajski uspon na planinu Vojnik okupio je oko dvije stotine planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode iz gotovo svih crnogorskih gradova. Do vrha te planine, visokog 1.998 metara, planinari su se penjali iz dva pravca.

Jedna grupa išla je kuće Vukovića do Štirnog dola, pa grbenom na sam vrh, a druga grupa za uspon je odabrala južni pravac je iz mjesta Jasičje, pored Molove kolibe, kroz Štirni do prema vrhu.

Planinari su na uspon krenuli oko 9 sati, a nakon nešto više od tri sata hoda po planini na kojoj još ima velikih siježnih nameta, na vrh su počele pristizati grupice planinara koje su se, nakon kratkog odmora, upisivanja u svesku i fotografisanja, vraćale istom trasom do Molove kolibe gdje je druženje nastavljeno uz zvuke harmonike, planinarski pasulj i pivo, koje je obezbijedila Pivara.

Organizatori ove planinarske aktivnosti su Sportsko-rekreativni klub "Tim” iz Nikšića i Sportsko društvo "Pivara Trebjesa", a u pohodu su im se pridružili članovi planinarskih klubova "Javorak" i PD “Nikšić” iz Nikšića, “Danilovgrad”, "Oblun" iz Podgorice. "Krilaš" iz Šavnika, "Piva" iz Plužina, “Vjeverice” i “Pestingrad” iz Kotora, “Hajla” iz Rožaja kao i veliki broj ljubitelja prirode. Ovogodišnji “prvomajski uranak” najmasovniji je do sad, a organizuje se dugi niz godina.

Vojnik se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore i dio je dominantnog planinskog vijenca Golija-Vojnik-Maganik-Žijovo. Na Vojniku se nalazi 48 vrhova preko 1.500 mnv, a sama planina uzdiže se sa platoa tri visoravni gotovo iste nadmorske visine oko 1000 m, Brezna, Jasenovo polje i Mokro.

Po mnogo čemu je jedinstvena planina, a sa njenog vrha vide se Durmitor, Volujak, Veliki vitao, Golija, Orjen, Lovćen, Prekornica, Rumija, Prokletije, Maganik, Kapa Moračka, Sinjavina, čak i udaljenije planine van Crne Gore.

Galerija

Bonus video: