Ekstremne vremenske prilike: Preko noći iz jakni u kupaće

Iako se na crnogorskim planinama još može dobro skijati, proteklog vikenda, ali i za prvomajske praznike hrabriji će moći i na kupanje
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 07:48h

Građani Crne Gore već tri mjeseca žive u ekstremnim vremenskim uslovima - obilnom aprilskom kišom i nezapamćenim februarskim snijegom, a taj trend biće nastavljen i početkom maja, sa ljetnjim temperaturama i od 30 stepeni.

Egzaktan je podatak Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (NMZ) da u protekle 62 godine u pojedinim gradovima nikada tokom februara i aprila nije palo više kiše i snijega, a subjektivan osjećaj mnogih građana da nikada tako naglo zimske jakne nijesu zamijenjene majicama kratkih rukava.

“Proteklih mjeseci područje Crne Gore bilo je na udaru ekstremnih meteoroloških uslova. Cijeli februar protekao je u znaku ekstremni snježnih padavina, a u pojedinim mjestima oboreni su i rekordi u visini sniježnog pokrivača. Na primjer u Podgorici, gdje je izmjereno 57 centimetara snijega. Na Bjelasici i Durmitoru snijega je bilo i do četiri metra”, kazao je načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u HMZ Branko Micev “Vijestima”.

Snijeg na sjeveru CG

Skijanje, pa brzo kupanje

Iako se na crnogorskim planinama još može dobro skijati, proteklog vikenda, ali i za prvomajske praznike hrabriji će moći i na kupanje, jer Micev najavljuje ljetnje dane, odnosno nastavak sunčanog i toplog vremena s kraja protekle sedmice kada je na području Podgorice i Danilovgrada izmjereno 30 stepeni.

“Narednih dana, do 3. maja, očekuje se sunčano i neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, tako da se može reći da će i početak maja biti ekstreman. Na sjeveru Crne Gore 2. i 3. maja očekuje se kratkotrajna kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom”, kazao je Micev.

On navodi da je nakon ekstremno sniježnog februara, kada je u Crnoj Gori bilo proglašeno i vanredno stanje zbog nezapamćenog snijega koji je svud,a osim na primorju, dostigao visinu od pola do 2 metra, nastupio ekstremno sušan mart.

Za Miceva, riječ je o “vrlo neuobičajenoj količini padavina za protekle 62 godine”.

No, nakon sušnog marta, došao je ekstremno kišoviti april, sa obilnom, ponegdje čak i rekordnom količinom padavina.

Za Miceva, riječ je o “vrlo neuobičajenoj količini padavina za protekle 62 godine”.

Za kišu, koja praktično nije prestajala da pada 20-ak dana, odgovoran je, naravno - ciklon.

“Imali smo ekstremno kišovit april. Crna Gora je bila pod snažnim uticajem veoma prostrane ciklonske aktivnosti sa centrom iznad sjeverozapadne Evrope, što je uslovilo obilne padavine u dužem vremenskom periodu. Pri tom su probijene prosječne mjesečne količine padavina za april, a u pojedinim mjestima, ali i apsolutni rekordi za taj mjesec.

Još je rano za ljetnju prognozu

No, da sve ne bi bilo ekstremno, pobrinula se temperatura, koja je uglavnom bila u granicama normale.

“Tokom prva četiri mjeseca nije bilo ekstremnih temperaturnih situacija, mada su u pojedinim intervalima odstupale od klimatskih normala. Temperature u aprilu bile su niže za stepen ili dva od prosjeka”, rekao je Micev.

On je pojasnio da su cikloni, koji su i uslovili padavine, uglavnom odgovorni za ekstremne vremenske prilike.

A kada se “sudare” ciklon i anticiklon - dogodi se februar, kada je praktično cijela Crna Gora bila zatrpana snijegom.

“Atmosferski sistemi koji diktiraju vremenske prilike uslovili su ovakkve ekstremne uslove. Uglavnom cikloni koji su i uslovili padavine. U februaru smo imali veoma jak anticiklon iz Sibira i seriju ciklona u Sredozemnom i Jadranskom moru, a posljedica toga bile su obilne sniježne padavine”, rekao je Micev.

Na pitanje da li nas očekuje i ekstremno ljeto, Micev je odgovorio da je još rano za tu diskusiju.

Nikad kišniji april u Podgorici

Micev je istakao da su u Podgorici, na primjer, do 25. aprila pala 344 litra kiše po metru kvadratnom i da je time premašen rekord od 340 litara iz aprila 1994. godine.

“U Podgorici je palo 237 odsto više kiše od prosječne mjesečne količine”, pojasnio je Micev.

Čak duplo više kiše sručilo se na Prijestonicu u istom periodu, ali rekord ipak nije oboren.

“Na Cetinju je palo 714 litara po metru kvadratnom, što je za 266 procenata više od prosječne mjesečne količine. Ipak, nije oboren rekord iz 1979. godine, kada je palo čak 736 litara po metru kvadratnom. Ovogodišnji april, svakako, spada u jedan od najkišnijih od kada se vrše mjerenja. U Nikšiću, gdje su padavine od najvećeg značaja zbog hidroenergije, pala su 372 litra po metru kvadratnom, odnosno 219 odsto od prosječne mjesečne količine. Više kiše u aprilu u Nikšiću palo je samo 1994. godine - 411 litara po metru kvadratnom, a apsolutni rekord zabilježen je 1979. godine - 460 litara”, kazao je Micev.

Galerija

Bonus video: