LAKŠE POVREDE

Radnik EPCG povrijeđen u akciji spašavanja paraglajdera

Spasioci su povrijeđenog radnika odmah iznijeli do ceste i on je prebačen u budvansku bolnicu gdje mu je ukazana pomoć
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 08:41h

Drama koja je započela juče oko 17 časova, kada se ruski državljanin Mihail Zodin ( 57) paraglajderom “zakačio” na dalekovod iznad provalija duboke više od 50 metara ispod mjesta Brajići, sinoć je srećno okončana pola sata prije ponoći.

Rus, koji je htio da osjeti „užitak“ adrenalinskog sporta, upitio se na Brajiće na peraglajdersko uzletište, jedno od najatraktivnijih na Jadranu.

Umjesto sa uzletišta, on se otisnuo sa mjesta, sa koga je, prema poznavaocima ovoga sporta bilo nemoguće uzletjeti.

Jake vazdušne struje, koje predstavljaju problem i za iskusnije paraglajdere, jedan su od razloga, što je Mihail, odmah nakon pokušaja uzlijetanja izgubio kontrolu i zakačio se na dalekovod, iznad velike provalije.

Srećom se zakačio na zaštitnu žicu

Prava je sreća što se čovjek zakačio na zaštitnu žicu, iznad naponskih, jer bi u suprotnom ostao na mjestu mrtav.

Nakon što je Mihail nestao sa vidika, sa uzletišta u Brajićima upućen je hitan poziv Službi zaštite i spasavanja.

Vatrogasci, njih desetak, uputilo se ka Brajićima, kako bi uspjeli locirati mjesto gdje se nalazi ruskii državljanin.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spasavanja, Zdravka Šljukića, teren je izuzetno nepristupačan, pa su pripadnici službe jedva uspjeli da se probiju.

“Uputili smo zahtjev Elektrodistribuciji da isključi napon na dalekovodu, kako bi ga na taj način spasili od udara struje i sigurne smrti”, kazao je Šljukić.

Radnici Prenosnog ga spasili

Iako su budvanski vatrogasci pokušali da skinu čovjeka, ta akcije je bila teško izvodljiva, pa je kako je kazao Šljukić u pomoć pozvan helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova sektora za vanredne situcije, koji se sa alpinistima uputio ka Brajićima.

Helikopter je više od sat vreman kružio iznad provalije, ali zbog opasnosti da ne dođe do kidanja žica i pada paraglajdera, od spasavanja se odustalo. Sa ekipom spasilaca na lice mjesta došao je i pomoćnik ministra unnutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Begović.

Pošto se odustalo od akcije spasavanja helikopterojm, jedini način bio je , kako je naveo Šljukić da se pozovo ekipa prenosnog sistema EPCG.

"Mi smo iznijeli kompletnu opremu na teren, od agregata do reflektora, tako da je sve pripremljeno za početak spasavanja", kazao je Šljukić sinoć oko 22 časa. Sat i po kasnije zahvaljujući naporima radnika Prenosnog sistema EPCG koji su pokidali žice dalekovoda, a prethodno ih vezali užadima, Zodin je uspješno spušten na zemlju, uprkos jakom vjetru.

Rus se, kako je „Vijestima“ rečeno, dobro osjeća, a sve vrijeme je bio u kontaktu sa spasiocima pošto kod sebe ima mobilni telefon.

Povrijeđen radnik EPCG

Sinoć oko 22 sata povrijedio se radnik Elektroprivede koji je bio u spasilačkoj ekipi i pokušavao da dođe do ruskog državljanina.

Spasioci su povrijeđenog radnika odmah iznijeli do ceste i on je prebačen u budvansku bolnicu gdje mu je ukazana pomoć.

Riječ je o lakšim povredama.