U Murini obilježeno 13 godina od NATO bombardovanja

Tog 30. aprila 1999. godine život su izgubili djeca Miroslav Knežević (1985), Olivera Maksimović (1986), Julija Brudar (1989)
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 16:18h

U organizaciji NVO „Udruženje žrtava NATO vazdušnih napada 1999. godine“ i Mjesne zajednice Murino uz prisustvo brojnih mještana iz tog i ostalih krajeva plavske opštine, u Murini je obilježeno 13 godina od NATO bombardovanja ove varošiće, kada je stradalo šest nevinih žrtava, od kojih troje djece.

Nakon pomena koji su služili sveštenici Budimljansko-nikšićke eparhije ispred spomen-obilježja nevinim žrtvama, prisutnima se ispred organizatora obratio Zoran Jočić.

„Svjesni da nikad nećemo dobiti odgovor, uvijek se pitamo zašto. Zašto baš 30. aprila, zašto baš Murinu, zašto uoči praznika rada 1. maja i mogu vam reći, da tim činom već 13 godina ovaj praznik je izgubio draži praznika. Umjesto radosti, on nas sa sjetom podsjeća na razaranja, tugu i agresiju i na nevine žrtve, a posebno djecu. Imamo želju, da se ovako nešto nigdje i nikada ne desi“, kazao je Jočić.

Predsjednik MZ Murino Brano Otašević kazao je da je cilj okupljanja da pamtimo sve zločine koji su se desili narodu ovoga kraja, ali ne da bi se svetili, nego da svojim uljudnim ponašanjem skrenu pažnju moćnicima svijeta da ovakve zločine nigdje ne rade.

Lakić: Nezapamćeni zločin

Akademik prof. dr Zoran Lakić kazao je, da se 1999.godine u Murini desio nezapamćen zločin u istoriji ratovanja.

„Surova riječ genocid biće preblaga za zločin koji je i do danas ostao nekažnjen. Nevine žrtve NATO bombarovanja, vama se sada obraćam, kao naši heroji zauvijek ostajete u sjećanjima svih živih, koji vam i danas poručuju, hvala vam naša djeco, prenijeli ste nam nauk predaka da u starog dušmanina ne tražimo novog prijatelja, pa oni su nas bombardovali i 1944. godine, kada smo bili čak i vajni ratni prijatelji i kada smo spasavali na stotine njihovih avijatičara. Počivajte u miru i tišini, uvijek ćete biti u srcima vašeg naroda koji vas nikada neće zaboraviti“, kazao je Lakić.

U sali murinskg doma u organizaciji mreže NVO „Ne u rat-ne u Nato“ na čelu sa predsjednikom Gojkom Raičevićem, govorili su vojni veterani, potpukovnik Đorđe Aničić i posada Protivvazdužne odbrane, koja je srušila „nevidljivi“ avion, te veterani 63. padobranske brigade.

Na obilježavanju 13. godišnjice od NATO bombardovanja Murine, prisustvovali su gradonačelnici Plava i Andrijevice, predstavnici političkih partija, Srpskog nacionalnog savjeta, Udruženja boraca ratova 1990-1999, republički poslanici, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, te mještani Murine, Plava, Gusinja i okolnih opština.

Tog 30. aprila 1999. godine život su izgubili djeca Miroslav Knežević (1985), Olivera Maksimović (1986), Julija Brudar (1989), te Vukić Vuletić (1953), Milka Kočanović (1930) i Manojlo Komatina (1927).

Galerija

Bonus video: