LGBT populacija u svijetu zna za Dinošu i stav većine

"Antigej stav je još uvijek duboko ukorijenjen u ovom konzervativnom istočnoevropskom narodu", piše Endrju Kolins, ekspert za gej putovanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 19:12h

Iako se Crna Gora proteklih godina preporučuje za mnoge stvari, a posebno za odmor, jedno je sigurno – posjetioci LGBT sajta newgaytravelguide.com neće se zaustaviti da ovdje posmatraju romantični zalazak sunca.

Razlog tome je tekst koji se pojavio na sajtu, a u kome se, nakon uvodnog veličanja ljepote Crne Gore (citata sa sajta visit-montenegro.com), konstatuje da "ova mala balkanska zemlja nije baš prijateljski nastrojena prema homoseksualcima".

"Razgovaramo o tome gdje bismo mogli da provedemo naš sljedeći evropski odmor. Iako volim Prag i Budimpeštu, ne mogu tamo da idem svake godine, postoje i druga mjesta koja bih volio da vidim. Prijatelj mi kaže: 'Idi u Crnu Goru', odgovaram: 'Gdje?!'", počinje potpisnik redova tekst. Iako se na prvi pogled čini da će se odlučiti za "biser Jadrana", njegova dilema ubrzo biva razriješena – pripadnici LGBT populacije bi trebalo da izbjegavaju zadržavanje u Crnoj Gori.

Kao evropske zemlje – prijatelji homoseksualaca navodi se većina zapadnih zemalja, Češka, zapadna Slovenija i Mađarska
equallywed.com

Na top 10 nepoželjnih na spisku smo posljednji, ali ne najmanje značajni. Crna Gora je u društvu Nigerije, Jamajke, Ugande, Gvajane, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Barbadosa, Belizea, Malezije i Egipta.

"Ako tražite savršeno mjesto za odmor u Evropi, svakako bi trebalo da izbjegavate zadržavanje u Crnoj Gori. Smještena na Balkanskom poluostrvu, dekriminalizovala je homoseksualnost 1977. Ipak, antigej stav je još uvijek duboko ukorijenjen u ovom konzervativnom istočnoevropskom narodu", piše Endrju Kolins, ekspert za gej putovanja.

On navodi izjavu bivšeg ministra, koja je i ovdje prilično uzburkala javnost.

"I uprkos crnogorskim zakonima koji štite ljudska prava, vladini zvaničnici često promovišu diskriminaciju homoseksualaca. Na primjer, u emisiji koja je emitovana na Televiziji Vijesti, ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša kazao je da 'ne bi bio srećan' kada bi otkrio da u njegovoj zemlji postoji homoseksualizam", piše u tekstu.

Kao evropske zemlje – prijatelji homoseksualaca navodi se većina zapadnih zemalja, Češka, zapadna Slovenija i Mađarska.

Bonus video: